Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με μία ολιγόλογη, σημερινή, απάντηση του, στους ευρωβουλευτές της Ομάδας των Πρασίνων Mounir Satouri και Hannah Neumann, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παραδέχεται ότι δεν έχει εξετάσει (sic) ακόμη, το ζήτημα της συμμετοχής της ΕΕ στην Συνθήκη για την Απαγόρευση Πυρηνικών Όπλων (TPNW)!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Συμβούλιο δεν εξέτασε το συγκεκριμένο ζήτημα που έθεσαν τα αξιότιμα μέλη» αναφέρεται στην απάντηση που δόθηκε στους δύο ευρωβουλευτές, παρόλο που οι τελευταίοι, στη σχετική τους ερώτηση, επεσήμαναν ότι:

-Η Συνθήκη για την Απαγόρευση Πυρηνικών Όπλων (TPNW) τέθηκε σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου 2021.

Τρία κράτη μέλη της ΕΕ, οι δημοκρατίες της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας, υπέγραψαν και επικύρωσαν τη Συνθήκη και θα παρευρεθούν στις συνεδριάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η Αυστρία θα φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση των κρατών μερών, στη Βιέννη.

-Η ΕΕ μπορεί να παραστεί σε αυτές τις συνεδριάσεις ως περιφερειακή οργάνωση παρατηρητών, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 της Συνθήκης.

Είχαν υποβάλλει δε και τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα που, όμως, έμειναν αναπάντητα:

Η ΕΕ μπορεί να παραστεί σε αυτές τις συνεδριάσεις ως περιφερειακή οργάνωση παρατηρητών, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 της Συνθήκης.

1. Θα διεξαχθούν συζητήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε το Συμβούλιο να λάβει απόφαση για την ΕΕ να παραστεί στην πρώτη σύνοδο κρατών-μελών του TPNW ως περιφερειακής οργάνωσης παρατηρητή;

2. Έχουν προτείνει κάτι τέτοιο κάποια κράτη μέλη ή θεσμικά όργανα και, εάν ναι, ποια;

3. Έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ορισμένα κράτη μέλη ή θεσμικά όργανα και, εάν ναι, ποια;

Σιγή ιχθύος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης