ΕΕ: Οι υπ. Εργασίας ενέκριναν πρόταση για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013, 20:20
ΕΕ: Οι υπ. Εργασίας ενέκριναν πρόταση για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων
Όλοι οι νέοι κάτω των 25 ετών θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα συνεχούς κατάρτισης, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας κατά τους τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή αφού χάσουν τη δουλειά τους, αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αποκαλούμενη «Εγγύηση για τη Νεολαία» με την οποία ενθαρρύνονται οι χώρες-μέλη της ΕΕ να παράσχουν σε όλους τους νέους μέχρι των 25 ετών «απασχόληση, μετεκπαίδευση, ή ποιοτική πρακτική άσκηση», ακολουθώντας το παράδειγμα όσων ισχύουν σήμερα στη Φινλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αποφασίσει την αποδέσμευση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων κατά την περίοδο 2014-20. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί σε περιοχές όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι που έχουν ήδη ενταχθεί στην αγορά εργασίας (δηλαδή πάνω από ένας στους πέντε) δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά. Σχεδόν 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας από 15 έως 24 ετών δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν μετεκπαιδεύονται.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων αγγίζει το 25% σε 13 χώρες-μέλη και έχει ξεπεράσει το 55% στην Ελλάδα και την Ισπανία. Οι νέοι είναι η ομάδα που απειλείται περισσότερο από την απεργία και ο κίνδυνος περιθωριοποίησής τους αυξάνεται διαρκώς.


Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013, 20:22