Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη Δευτέρα να καλέσει την Ουγγαρία να τροποποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την απειλή κυρώσεων, τις αμφιλεγόμενες νομοθεσίες που προβλέπουν κυρίως τη δυνατότητα ελέγχου από την κυβέρνηση του έργου της Κεντρικής Τράπεζας και της Δικαιοσύνης, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές.

Πρόκειται για διατάξεις που περάστηκαν πρόσφατα από το Εθνικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος και μάλιστα συνοδεύτηκαν από σωρεία αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και του κόσμου. Η αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να εκφράσει την αντίθεσή του στις νέες διατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται να αποσταλούν τρεις προειδοποιητικές επιστολές», την Τρίτη ή την Τετάρτη στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας, με τις οποίες θα καλείται να τροποποιήσει σε «λίαν σύντομο χρονικό διάστημα» τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τους διορισμούς στην Κεντρική Τράπεζα, στο καθεστώς των δικαστών και στην ουγγρική αρχή προστασίας δεδομένων, τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα το πράξει, ενώ και πριν την ψήφιση των επίμαχων διατάξεων ο ίδιος ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε στείλει επιστολή με αυστηρό μήνυμα προς την ουγγρική κυβέρνηση.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις αυτές «σε λιγότερο από 15 ημέρες», ένα ιδιαίτερα μικρό χρονικό περιθώριο για τέτοιου είδους διαδικασίες, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προειδοποίηση είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη μίας διαδικασίας για την παραβίαση της νομοθεσίας, η οποία δυνητικά μπορεί να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση της αποστολής των επιστολών αυτών θα κυρωθεί αύριο κατά τη σύνοδο των Eυρωπαίων επιτρόπων στο Στρασβούργο, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου.

Το θέμα είναι «σοβαρό» και οι επίτροποι επιθυμούν να έχουν μία τελευταία διαβούλευση-αν και κανείς δεν αντιτίθεται στις προειδοποιητικές επιστολές-πριν την αποστολή τους. Πολλοί επίτροποι είχαν ζητήσει τον τελευταίο καιρό να επιδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα κατά του Όρμπαν.

Διαβάστε επίσης Επιστολή στην ΕΚΤ από την Ουγγαρία για το νέο Σύνταγμα

Κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ουγγαρία: Διαδηλώσεις κατά του νέου συντάγματος

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης