Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιθιοπίας, ο στρατηγός Σεαρέ Μεκονέν, τραυματίστηκε από σφαίρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ, οι υπηρεσίες του οποίου κατήγγειλαν ότι έγινε απόπειρα «στρατιωτικού πραξικοπήματος» εναντίον της τοπικής κυβέρνησης στην Αμχάρα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Άχμεντ ανακοίνωσε τον τραυματισμό του στρατηγού σε διάγγελμα προς τους πολίτες με στρατιωτική περιβολή μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης. Δεν έκανε διευκρινίσεις για την κατάσταση του στρατηγού Μεκονέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αντίς Αμπέμπα δημοσιοποίησε επείγουσες προειδοποιήσεις, καλώντας το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο, αφού κυκλοφόρησαν πληροφορίες για σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα και βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Αμχάρα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε στην Αιθιοπία και δεν δόθηκε καμία περαιτέρω πληροφορία για την επίθεση εναντίον του ανώτατου αξιωματικού των ένοπλων δυνάμεων.

Το βράδυ του Σαββάτου η αιθιοπική κυβέρνηση ανακοίνωση ότι μια απόπειρα «πραξικοπήματος» διαπράχθηκε από μια «ένοπλη ομάδα» στην Αμχάρα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη Πολιτεία της χώρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Πολιτεία Αμχάρα αντίκειται προς το Σύνταγμα και έχει στόχο να καταστρέψει την ειρήνη που αποκτήθηκε με ακριβό τίμημα» εκεί, ανέφερε σε ανακοίνωσή του η υπηρεσία Τύπου του αιθίοπα πρωθυπουργού. «Αυτή η παράνομη απόπειρα πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους Αιθίοπες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει όλες τις δυνατότητες για να επικρατήσει απέναντι σε αυτή την ένοπλη ομάδα», σύμφωνα με το κείμενο.

Ένας δημοσιογράφος στην Μπαχίρ Νταρ, την πρωτεύουσα της Πολιτείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ακούστηκαν σφοδρά πυρά μετά τη δύση του ηλίου και ότι συνεχίζονταν για ώρες. Η ανταλλαγή πυρών αποκλιμακώθηκε αργότερα, κατά την ίδια πηγή.

Από την έλευσή του στην εξουσία τον Απρίλιο του 2018, έπειτα από δύο χρόνια αναταραχής στην Αιθιοπία, ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας. Νομιμοποίησε οργανώσεις αντιφρονούντων, βελτίωσε την κατάσταση ως προς την ελευθεροτυπία και προσπάθησε να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατάσσοντας τη σύλληψη δεκάδων αξιωματικών του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Προώθησε επίσης ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την Ερυθραία έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια πολέμου.

Όμως έχει βρεθεί αντιμέτωπος με συνεχώς επανερχόμενες εντάσεις μεταξύ φυλών, που γενικά συνδέονται με τη γαιοκτησία και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, που συχνά εκτρέπονται σε βίαια επεισόδια σε αυτή τη χώρα των 100 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ φυλών, που αναλυτές αποδίδουν εν μέρει στην εξασθένιση του Δημοκρατικού Επαναστατικού Μετώπου του Αιθιοπικού Λαού (EPRDF), του άλλοτε πανίσχυρου κυβερνώντος κόμματος, και στο ότι διάφορες οργανώσεις προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την τρέχουσα περίοδο πολιτικής μετάβασης για την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων.

Τον Ιούνιο του 2018, σε επίθεση με χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία ήταν παρών ο Άμπι Άχμεντ είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Ο γενικός εισαγγελέας της Αιθιοπίας είχε δηλώσει ότι αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, που δεν κατονομάστηκε, βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης