Οι υγειονομικές υποδομές στην επαρχία Τιγκράι «καταστράφηκαν με συστηματικό και γενικευμένο τρόπο», ενώ κάποιες τις έχουν καταλάβει στρατιώτες, ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα 15 Μαρτίου οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, που τιμήθηκε το 2019 με το Νόμπελ Ειρήνης, εξαπέλυσε στις αρχές Νοεμβρίου στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή αυτή με στόχο να ανατρέψει το τοπικό κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία, το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε σε βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι υγειονομικές υποδομές στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας λεηλατήθηκαν, βανδαλίστηκαν και καταστράφηκαν σκοπίμως και με γενικευμένο τρόπο, σύμφωνα με τις ομάδες των MSF που βρίσκονται στην περιοχή», κατήγγειλε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Διευκρινίζει ότι επισκέφθηκε 106 κέντρα υγείας «από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τις αρχές Μαρτίου», από τα οποία το 70% «είχε λεηλατηθεί». Μόνο το 13% «λειτουργούσε κανονικά».

«Ένα κέντρο υγείας στα πέντε από αυτά που επισκέφθηκαν οι ομάδες των MSF είχε καταληφθεί από στρατιώτες. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατάληψη ήταν προσωρινή, όμως σε άλλες συνεχιζόταν τη στιγμή της επίσκεψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην Άμπιι Άντι το νοσοκομείο ήταν κατειλημμένο ως τις αρχές Μαρτίου από τον αιθιοπικό στρατό προκειμένου να περιθάλπονται εκεί στρατιώτες, σύμφωνα με τους MSF, όμως στην Μουγκουλάτ «στρατιώτες από την Ερυθραία» είναι αυτοί «που χρησιμοποιούν» το τοπικό κέντρο υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσία στρατιωτών από την Ερυθραία στο Τιγκράι, την οποία αναφέρουν πολλοί που βρίσκονται στο πεδίο, διαψεύδεται τόσο από την Αντίς Αμπέμπα όσο και από την Ασμάρα.«Οι λεηλασίες» συνεχίζονται, κατήγγειλαν εξάλλου οι MSF.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η κατάσταση επηρεάζει τον τοπικό πληθυσμό, που πλήττεται από ανασφάλεια και την απουσία ιατρικού προσωπικού και αναγκάζεται να μεταβαίνει σε ελλιπώς εξοπλισμένα κέντρα, συχνά με τα πόδια, εξαιτίας της κατάσχεσης των ασθενοφόρων από τον στρατό.

«Οι υγειονομικές υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν, να λάβουν περισσότερο εξοπλισμό και ασθενοφόρα και το προσωπικό πρέπει να λάβει τον μισθό του και να έχει την ευκαιρία να εργάζεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον», τόνισε ο Ολιβιέ Μπεν γενικός διευθυντής των MSF, ζητώντας την προστασία του υγειονομικού προσωπικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης