Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ καταδίκασε χθες Σάββατο τις πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον πολλών τεμενών στην επαρχία Αμχάρα, με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.

Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, τα τεμένη έγιναν στόχος εμπρηστικών επιθέσεων στην πόλη Μότα, περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα. Μια εκκλησία έγινε επίσης στόχος εμπρηστικής επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει γίνει σαφές πότε ακριβώς έγιναν οι εμπρησμοί των χώρων λατρείας, ούτε το εάν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

«Οι απόπειρες εξτρεμιστών να καταστρέψουν την πλούσια ιστορία μας ως προς την ανοχή και τη συνύπαρξη μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών δεν έχει θέση» στην Αιθιοπία, τόνισε ο Άμπι Άχμεντ, που έλαβε φέτος βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καταδικάζοντας αυτές τις «πράξεις ανανδρίας».

Τον Οκτώβριο ξέσπασαν πολυήμερες ταραχές στην περιοχή Ορόμια με 80 νεκρούς, με επιθέσεις εναντίον τεμενών και εκκλησιών να εγγράφονται στο πλαίσιό τους. Οι συγκρούσεις φυλών και κοινοτήτων στην Αιθιοπία συνήθως συνδέονται με το ζήτημα της γαιοκτησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μουσουλμάνοι αριθμούν περίπου το ένα τρίτο των 110 εκατ. κατοίκων της Αιθιοπίας. Αποτελούν μικρή μειονότητα του πληθυσμού στην κεντρική περιφέρεια Αμχάρα, όπου το 80% του πληθυσμού είναι ορθόδοξο.

Η ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Ισλαμικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον των τεμενών και της εκκλησίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών, χθες συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι για «την οργάνωση και την καθοδήγηση» των εμπρησμών χώρων λατρείας στην Αμχάρα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης