Διώξεις, εκτελέσεις, βιασμοί: δυνάμεις ασφαλείας και πολιτοφυλακές επιδόθηκαν σε «εθνοκάθαρση» και σε ωμότητες που ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, καταγγέλλουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε κοινή τους έκθεση που δημοσίευσαν την Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), αναφέρουν ότι άμαχοι στο Τιγκράι έγιναν στόχος «μιας αδυσώπητης εκστρατείας εθνοκάθαρσης» στο δυτικό τμήμα της επαρχίας αυτής που βρίσκεται στη βόρεια Αιθιοπία, όπου ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ των τοπικών ανταρτών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων τον Νοέμβριο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι εκδιώχθηκαν από το δυτικό Τιγκράι με λεωφορεία και φορτηγά ή έφυγαν για να γλιτώσουν από τις διώξεις –βιασμούς, φόνους, λεηλασίες, στέρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας– στις οποίες επιδίδονταν οι περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας και η τοπική κυβέρνηση.

«Αυτές οι γενικευμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Τιγκράι αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς και εγκλήματα πολέμου», τονίζουν η Διεθνής Αμνηστία και το HRW στην έκθεσή τους με τίτλο: «Θα σας εξαφανίσουμε από αυτή τη γη».

Η εκστρατεία αυτή διεξήχθη «με τη συναίνεση και την πιθανή συμμετοχή των ομοσπονδιακών δυνάμεων της Αιθιοπίας», υπογραμμίζουν, καταγγέλλοντας την απραξία της κυβέρνησης στην Αντίς Αμπέμπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόλεμος ξέσπασε πριν από 17 μήνες στο Τιγκράι όταν ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό για να εκδιώξει από την εξουσία τις τοπικές αρχές του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), αφού κατηγόρησε τους αντάρτες ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον του ομοσπονδιακού στρατού.

«Θα εξαγνίσουμε το αίμα»

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις και οι δυνάμεις της γειτονικής επαρχίας Αμχάρα εισέβαλαν στο δυτικό Τιγκράι, στο οποίο η Αντίς Αμπέμπα επέβαλε νέα τοπική κυβέρνηση.

Αυτή την τεράστια εύφορη περιοχή, που βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Τεκεζέ και των συνόρων με το Σουδάν, διεκδικούν εδώ και δεκαετίες οι φυλές Αμχάρα και Τιγκράι, δύο από τις σημαντικότερες στην Αιθιοπία.

Από τον Μάρτιο του 2021 οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει .«ενέργειες εθνοκάθαρσης» τις οποίες διεξήγαγαν οι δυνάμεις των Αμχάρα στο δυτικό Τιγκράι. Οι αρχές της επαρχίας Αμχάρα έχουν χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αυτές «προπαγάνδα».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αμχάρα, πολιτοφυλακές και οι νέες τοπικές αρχές που διορίστηκαν διεξάγουν από το τέλος του 2020 μια συντονισμένη εκστρατεία διώξεων με βάση την εθνοτική καταγωγή», γράφουν η Διεθνής Αμνηστία και το HRW, που πήραν συνέντευξη από περισσότερα από 400 θύματα και μάρτυρες.

Οι ΜΚΟ έχουν καταγράψει την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες περίπου 60 ανδρών κοντά στο ποταμό Τεκεζέ, καθώς και τους ομαδικούς βιασμούς γυναικών από το Τιγκράι, πολλές από τις οποίες έγιναν και σεξουαλικές σκλάβες.

Μία από τις γυναίκες διηγήθηκε ότι την ώρα που τη βίαζαν πολλοί άνδρες, ένα μέλος πολιτοφυλακής της είπε: «Εσείς οι Τιγκράι πρέπει να εξαφανιστείτε από τις περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά. Είστε ο διάβολος, θα εξαγνίσουμε το αίμα σας».

Οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει τη χρήση της γλώσσας των Τιγκράι, έχουν τοποθετήσει πινακίδες οι οποίες διατάσσουν τους Τιγκράι να φύγουν και τους έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται σε στρατόπεδα. «Κάποιοι κρατούμενοι πέθαναν από τα βασανιστήρια, λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας ή εξαιτίας της έλλειψης νερού και τροφής, ενώ άλλους τους σκότωσαν φύλακες», αναφέρει η έκθεση.

«Σοκαριστική έκταση»

Η Διεθνής Αμνηστία και το HRW κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι συγκαλύπτει αυτές τις παραβιάσεις περιορίζοντας την πρόσβαση στο Τιγκράι.

«Οι αιθιοπικές αρχές αμφισβητούν σθεναρά τη σοκαριστική έκταση των εγκλημάτων που διαπράττονται και αποφεύγουν με επαίσχυντο τρόπο να δράσουν προκειμένου να τα σταματήσουν», εκτιμά ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του HRW.

Ο στρατός της Ερυθραίας, που συνορεύει με το Τιγκράι και είναι σύμμαχος των αιθιοπικών ομοσπονδιακών αρχών, επίσης συμμετείχε στη λεηλασία των καλλιεργειών και των ζώων εκτροφής των Τιγκράι όπως και στις διώξεις εναντίον τους, προσθέτουν οι ΜΚΟ.

Από τη σύγκρουση, η οποία για ένα διάστημα επεκτάθηκε εκτός της επαρχίας Τιγκράι, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εξωθηθεί στην πείνα εκατομμύρια άλλοι.

Η Αντίς Αμπέμπα κήρυξε στις 24 Μαρτίου «ανθρωπιστική εκεχειρία», την οποία αποδέχθηκαν οι αντάρτες του TPLF με την προϋπόθεση ότι θα εισέλθει στο Τιγκράι ανθρωπιστική βοήθεια.

Ένα πρώτο κονβόι έφτασε στην επαρχία την Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης