Τελεσίδικη κατέστη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία κρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αναποτελεσματικές οι διαδικασίες της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ κατέστη τελεσίδικη, διότι η Τουρκία δεν καταχώρισε έφεση στην υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπως προέβλεπε η προθεσμία που δόθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2010 το ΕΔΑΔ είχε κρίνει ότι η επιτροπή, που συστάθηκε το 2006 στα κατεχόμενα, «μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία». Σύμφωνα με την απόφαση του 2010 «η Τουρκία είναι νομικά υπεύθυνη για τα κατεχόμενα και η επιτροπή ακίνητης περιουσίας αναγνωρίστηκε από το ΕΔΑΔ ως ένδικο μέσο της Τουρκίας». Το ΕΔΑΔ υποδείκνυε στους Ελληνοκύπριους, που επιθυμούν να καταφύγουν νομικά κατά της Τουρκίας, πρώτα να προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και, εάν δεν ικανοποιηθούν, ακολούθως να προσφεύγουν στο τουρκοκυπριακό «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο». Εάν δε και πάλι δεν ικανοποιηθούν, τότε να απευθύνονται στο ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο.

Με την παρούσα απόφαση στην υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου, το ΕΔΑΔ για πρώτη φορά έκρινε ότι η επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα «δεν προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία» και καταδικάζει την Τουρκία για την αναποτελεσματικότητά της.

Η κ. Ιωάννου είχε προσφύγει το 2008 στην επιτροπή στα κατεχόμενα, ζητώντας αποζημιώσεις για πέντε τεμάχια γης στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού με τις απαιτήσεις να ανέρχονται σε 2,26 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος της κ. Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης, ανέφερε στο ΡΙΚ ότι από τη στιγμή, που η Τουρκία δεν καταχώρισε έφεση, ουσιαστικά παραδέχεται ότι η επιτροπή είναι αναποτελεσματική.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία διέκοψε τη χρηματοδότηση της επιτροπής, λόγω και της άρνησης των Τουρκοκυπρίων να συνεισφέρουν στις αποζημιώσεις, μέσω φορολογίας, όπως πρότεινε η Άγκυρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης