Έδιωξαν την επικεφαλής της Unicef στη Γκάμπια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010, 06:24
Έδιωξαν την επικεφαλής της Unicef στη Γκάμπια
Την πόρτα της εξόδου είδε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της UNICEF του ΟΗΕ στη Γκάμπια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

"Η κυβέρνηση της Γκάμπιας έκανε σαφές ότι η επικεφαλής του παραρτήματος της UNICEF στη χώρα, κ. Μιν Γουί Γκανγκ, δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη", ανέφερε εκπρόσωπος της UNICEF σε γραπτή ανακοίνωση.

"Δεν δόθηκε καμιά εξήγηση γι' αυτό και ζητούνται διευκρινίσεις", πρόσθεσε η εκπρόσωπος. "Η κ. Γκανγκ εγκατέλειψε την Γκάμπια".

Η UNICEF, που προσφέρει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια σε μητέρες και παιδιά παγκοσμίως, είναι μια από τις κυριότερες οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ.

Η Γκάμπια ήταν ανάμεσα στις χώρες της Αφρικής που επικρίθηκαν από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ).

 Η οργάνωση χαρακτήρισε την κυβέρνησή της ως μια από τις πιο καταπιεστικές για τους δημοσιογράφους στην ήπειρο. Παρόμοια θέση είχε εκφράσει το 2009 και η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), που είχε εκτιμήσει ότι η Γκάμπια αποτελεί το πιο ανελεύθερο καθεστώς για τους δημοσιογράφους στην Δυτική Αφρική.

Πέρυσι ο πρόεδρος της χώρας, Γιάγια Τζαμέχ, είχε απειλήσει να εκτελέσει ανθρώπους που συνεργάζονται με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Βρετανική αποικία, δημοφιλή τουριστικό προορισμό στις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010, 06:26