«Η πλατεία ήταν άδεια και τρελός απ’ τα σημάδια σαν σκυλί». Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνεται ο μοναχικός διαδηλωτής που ξημεροβραδιάζεται με μια σημαία της Καταλονίας μπροστά από την είσοδο της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη. Μόνος, χωρίς κανέναν γύρω του, και με τον πρόεδρο Puigdemont να έχει εξαφανιστεί εδώ και δύο εικοσιτετράωρα από το κτήριο της Generalitat.

Ο μοναχικός διαδηλωτής μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο στη Βαρκελώνη διερωτάται εάν ο ηγέτης στον οποίο πίστεψε μετέβη στις Βρυξέλλες για να βρει συμμάχους ή απλώς το έσκασεΚάπου στις Βρυξέλλες μερικοί δικηγόροι δίνουν ένα στίγμα για τις προθέσεις του κ. Puigdemont, ο οποίος φέρεται να πήρε το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στη Μασσαλία και από εκεί να πάρει το γνωστό τρένο που τον μετέφερε στις Βρυξέλλες. Όλα αυτά μερικές ώρες μετά την αποκαθήλωσή του από την κεντρική εξουσία της Μαδρίτης αλλά και την έναρξη διώξεων εναντίον του που ανήγγειλε ο γενικός εισαγγελέας στην ισπανική πρωτεύουσα. Μαζί του, λέγεται, ταξίδεψαν και άλλοι πέντε υπουργοί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νεαρός μοναχικός διαδηλωτής μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο στη Βαρκελώνη διερωτάται εάν ο ηγέτης στον οποίο πίστεψε μετέβη στις Βρυξέλλες για να βρει συμμάχους ή απλώς το έσκασε για να μη συλληφθεί.

Το όνομα του διαδηλωτή είναι Lluis Villacorta. Είναι ένας από τα εκατομμύρια υποστηρικτών της ανεξαρτησίας που αισθάνονται σήμερα ορφανοί μετά το μυστηριώδες ταξίδι του προέδρου της Καταλονίας. Και αισθάνονται ορφανοί διότι ξαφνικά όλα σταμάτησαν, λες και ένα μαγικό ραβδί με μυστηριώδη τρόπο φρέναρε την ιστορία. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους οπαδούς της ανεξαρτησίας. Οι δρόμοι της Βαρκελώνης και οι πλατείες γέμισαν αυτήν τη φορά από τους υποστηρικτές της ενότητας με την Ισπανία.

Και ήταν πολλοί και μαχητικοί αυτοί οι διαδηλωτές που υπενθύμισαν πως η απόφαση της Βουλής της Καταλονίας για τη ρήξη με τη Μαδρίτη ελήφθη με μία πολύ ισχνή πλειοψηφία. Ναι μεν η ψηφοφορία κατέληξε με 70 υπέρ και 10 κατά και δύο αποχές υπέρ της ανεξαρτησίας, πλην όμως υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις κομμάτων και βουλευτών. Αν βάλει κάποιος κάτω τα νούμερα, τότε η ανεξαρτησία πέρασε με μόλις 6 ψήφους διαφορά. Δεν είναι δα και τόσο ισοπεδωτική αυτή η πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Μία Καταλονία που ψάχνει απεγνωσμένα τον πρόεδρό της εντός ή εκτός της χώρας και που όλα δείχνουν ότι είναι στις Βρυξέλλες. Και έχουμε και μια κοινωνία η οποία είναι βαθιά διχασμένη. Έχουμε και κάτι ακόμη. Μία οικονομία που λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολιτική και η οποία είναι αμείλικτη. Με αυτά τα δεδομένα η επόμενη μέρα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα και με πολλούς αγνώστους Χ.

Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας αναμένουν από σήμερα Τρίτη, γύρω στο απογευματάκι, ο κ. Puigdemont να εμφανιστεί με κάποιο διάγγελμα ή κάποια ανακοίνωση για να δώσει ένα στίγμα. Στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Rajoy προς το παρόν παίζει τις καθυστερήσεις εξυφαίνοντας τη δικαστική παραπομπή των πολιτικών υπευθύνων της Καταλονίας που συμμετείχαν στη μεθόδευση της κρίσης.

Όλα βεβαίως θα κριθούν πολιτικά, αφού πρώτα λειτουργήσει η οικονομία, η οποία θα καθορίσει και τους κανόνες του παιχνιδιού. Στο μεταξύ, ο μοναχικός διαδηλωτής μπροστά από το κτήριο της Generalitat θα εξακολουθήσει να διερωτάται τι συνέβη ξαφνικά και το όνειρο ξεφούσκωσε, αφήνοντας στις πλατείες και στους δρόμους της Βαρκελώνης πεταμένες αφίσες, πλαστικά κυπελάκια και πολλά, μα πάρα πολλά, φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης