Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Επενδύσεις 20 δις ευρώ μέχρι το 2020 και πάνω από 20 δις ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2030, αναμένει η Κομισιόν ότι θα πραγματοποιηθούν στον κλάδο της Ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρεται σε σημερινό ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου (που συνοδεύεται και από σχετικό βίντεο), στο οποίο διαπιστώνεται ότι « Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική εισχωρούν όλο και περισσότερο στη ζωή μας.»

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA), αν και είναι βολικές, αυτές οι νέες τεχνολογίες θέτουν έναν αριθμό νομικών και ηθικών ερωτημάτων και αναζητούν προτάσεις για την ευθύνη.

Όπως αναφέρει η εισηγήτρια Mady DELVAUX, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών από το Λουξεμβούργο, το προφανές παράδειγμα είναι ένα αυτόνομο όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προς το παρόν, ευθύνεται ο οδηγός σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά αν δεν οδηγώ πια, δεν μπορώ να φέρω ευθύνη για ατύχημα που προκαλεί το αυτοκίνητό μου. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ποιος είναι υπεύθυνος; Ο κατασκευαστής; Ο πάροχος λογισμικού; Ο πάροχος δικτύου; Αυτά τα ερωτήματα χρειάζονται επίλυση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Κατά πως αναφέρει η Επιτροπή, το 75% των Ευρωπαίων πολιτών αποδέχεται ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.

Ταυτόχρονα, όμως, το 88% αυτών των πολιτών θεωρεί ότι οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ανησυχίες τους ελήφθησαν υπόψη από τους ευρωβουλευτές, που ζητούν τη σύσταση μιας ηθικής χάρτας ή τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

 Το μέλημά του θα είναι ο εντοπισμός κάθε αρνητικής συνέπειας για τους πολίτες και η διερεύνηση πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Συζητείται σοβαρά, ωστόσο, ότι για να μην μείνει πίσω η Ευρώπη, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία αυτός ο τομέας.

 Χρειάζεται να επενδυθούν πολλά χρήματα, επειδή όταν βλέπουμε τα χρήματα που επενδύονται στην Κίνα, τις ΗΠΑ, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πρέπει να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, υποστηρίζει η Επιτροπή και αποκαλύπτει ότι, η Κομισιόν αναμένει πως ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας στην Ευρώπη, θα επενδύσουν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της ρομποτικής μέχρι το 2020, και έπειτα πάνω από 20 δισεκατομμύρια τον χρόνο μέχρι το 2030, σε στρατηγικούς τομείς, όπως η υγεία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η κυβερνοασφάλεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης