Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι μία κλιμάκωση στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι «απαράδεκτη» και κάλεσε σε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντάλλαξαν για άλλη μια φορά κατηγορίες για βομβαρδισμούς μέσα και γύρω από τον ορεινό θύλακο.

Το γραφείο του συνηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε πως περισσότερα από δώδεκα βλήματα όλμου έπεσαν στο Στεπανακέρτ, τη μεγαλύτερη πόλη του θυλάκου, μία ημέρα μετά το πλήγμα σε μαιευτήριο. Δύο άμαχοι τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε πως η Αρμενία εξαπέλυσε πυρά εναντίον στρατιωτικών μονάδων του και οικισμών κατά μήκος της γραμμής του μετώπου και πως οι αζερικοί οικισμοί Τερτέρ και Γκορναμπόι βόρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ βομβαρδίστηκαν.

Οι χειρότερες μάχες στον Νότιο Καύκασο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια έχουν προκαλέσει φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να εμπλακούν η Ρωσία και η Τουρκία, σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν. Συνιστά επίσης απειλή για τους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο και αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις παγκόσμιες αγορές.

Τρεις συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός δεν διήρκεσαν και αμφότερες οι πλευρές της σύγκρουσης ανακοίνωσαν την Τετάρτη απώλειες αμάχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί απαράδεκτο πως έπειτα από τρεις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για μια κατάπαυση του πυρός, οι μάχες μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται ακόμη» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Πέτερ Στάνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα μέρη να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση σε «ουσιαστικές συνομιλίες» για την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης όπως συμφωνήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 25 Οκτωβρίου.

Η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, που σχηματίστηκε για να διαμεσολαβήσει στη σύγκρουση και της οποίας ηγούνται η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στη Γενεύη με τον Αζέρο και τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.

Η Τουρκία έχει ζητήσει να έχει μεγαλύτερο ρόλο σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέστη άλλες 51 απώλειες, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών στρατιωτών να φθάσει τους 1.119 αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν αποκαλύπτει τις στρατιωτικές απώλειές του. Η Ρωσία εκτιμά πως έως και 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ότι αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται και τελεί υπό τον έλεγχο Αρμένιων. Περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1991-94 στην περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης