Ε.Ε: Επέβαλε κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων της Συρίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, 21:21
Ε.Ε: Επέβαλε κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων της Συρίας
Κυρώσεις που περιλαμβάνουν το πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά δώδεκα φυσικών και νομικών προσώπων που συνδέονται με τους κλάδους της άμυνας και του πετρελαίου της Συρίας.

Η επιβολή των κυρώσεων αυτών είχε συμφωνηθεί την Τρίτη, όμως τα στοιχεία των φυσικών και των νομικών προσώπων που αποτελούν τους στόχους τους δεν αποκαλύφθηκαν παρά μόνο σήμερα, την ημέρα που τίθενται σε ισχύ.

Ανάμεσά τους είναι ο συνταγματάρχης Σουχάιλ Χάσαν, ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων του καθεστώτος ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι «υπεύθυνος για τη βίαιη καταστολή του άμαχου πληθυσμού». Επίσης στα πρόσωπα-στόχους των κυρώσεων περιλαμβάνεται ο γενικός διευθυντής του Συριακού Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Έρευνας Αμρ Αμανάζι ο οποίος «παρείχε υποστήριξη στο συριακό στρατό». Το Κέντρο είναι μια δημόσια υπηρεσία η οποία εδρεύει στην Δαμασκό και πιστεύεται ότι έχει διεξαγάγει έρευνα για την κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων, καθώς και για ζητήματα που άπτονται της πυραυλικής τεχνολογίας.

Ο επιχειρηματίας Χασίμ Άνουαρ αλ Άκαντ, οι εταιρείες του οποίου δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πετρελαίου και του αερίου, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις διότι βοηθούν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Και στα τρία αυτά φυσικά πρόσωπα απαγορεύθηκε να εισέρχονται στην επικράτεια της ΕΕ, ενώ οι όποιοι πόροι πιθανόν έχουν και υπάγονται στη δικαιοδοσία της δεσμεύονται αυτόματα.

Οι κυρώσεις στοχοθετούν ταυτόχρονα εννέα νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλεται πάγωμα πόρων, ανάμεσά τους την εδρεύουσα στον Λίβανο Oceans Petroleum Trading και την εδρεύουσα στην Αίγυπτο Tri Oceans Trading. Αμφότερες κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες ότι «οργάνωσαν και προχώρησαν μυστικά σε παραδόσεις πετρελαίου στο συριακό καθεστώς».

Ακόμη, δύο εταιρείες οι οποίες διαθέτουν διυλιστήρια στη Συρία στοχοθετήθηκαν από τις κυρώσεις, όπως και δύο νομικά πρόσωπα τα οποία υπάγονται διοικητικά στο υπουργείο Άμυνας και στο Συριακό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Έρευνας.

Τα νέα μέτρα αυξάνουν σε 192 τον αριθμό των φυσικών προσώπων και σε 62 αυτόν των νομικών προσώπων στα οποία η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις λόγω του πολέμου στη Συρία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, 21:21