Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να διαμορφώσουν κοινή γραμμή για διάφορα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για τη φερόμενη ανάμειξη των ρωσικών αρχών στη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Γαλλία και η Γερμανία κατέθεσαν εισήγηση για την επιβολή κυρώσεων όταν έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία, το βιολογικό όπλο Νοβιτσόκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρίσι και Βερολίνο πιστεύουν ότι η δηλητηρίαση δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την ανάμειξη των ρωσικών αρχών.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας και του Γάλλου ομολόγου του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, οι δύο χώρες σχεδιάζουν να προτείνουν κυρώσεις εναντίον προσώπων υπεύθυνων για την ενέργεια και ενός κρατικού θεσμού.

Όμως η επίτευξη συμφωνίας σήμερα για την επιβολή κυρώσεων ήταν αβέβαιη πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν επίσης την αντίδραση της Ε.Ε. στη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Λευκορωσία.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν στις αρχές του μήνα κυρώσεις σε 40 Λευκορώσους αξιωματούχους, αλλά όχι στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, επιλογή που αναμενόταν να εξεταστεί σήμερα. Σύμφωνα με μία πηγή, οι υπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης ότι ετοιμάζονται να επιβάλουν ποινές και σε άλλους αξιωματούχους.

Άλλο ένα μείζον ζήτημα στην ατζέντα του συμβουλίου είναι η στάση της Ε.Ε. έναντι της σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφού τα δύο μέρη αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός λίγη ώρα αφότου ετέθη σε ισχύ το Σάββατο.

Ανάμεσα σε άλλα θέματα, θα εξεταστούν επίσης από τους υπουργούς η κατάσταση στο Κιργιστάν, στη Βενεζουέλα και στη Μοζαμβίκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης