Η διεθνής κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αναφέρει κοινή δήλωση της διεθνούς κοινότητας την οποία δημοσίευεσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Ειδικότερα επισημαίνει:

«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη – και οφείλουν να λογοδοτήσουν – για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία. Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σημειώνεται ότι «το κείμενο της κοινής δήλωσης για το Αφγανιστάν κυκλοφόρησε αρχικά από τους εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νίγηρας, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία , Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Τόγκο, Τόνγκα, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Υεμένη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης