Ε.Ε.: Πλησιάζει το 20% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία

Ε.Ε.: Πλησιάζει το 20% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία
Στο 18,8% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ενέκρινε χθες ψήφισμα για την ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση της εισηγήτριας «Jutta Steinruck» των Γερμανών Σοσιαλιστών, στην οποία αναφέρεται ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας πάσχουν από έλλειψη προσωπικού, ενώ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην εφαρμογή της κοινωνικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες για διασυνοριακή συνεργασία προσκρούουν σε διάφορα εμπόδια.

Οι Ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η πάταξη της αδήλωτης εργασίας θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από φόρους, ενισχύοντας τις κρατικές κοινωνικές παροχές. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότειναν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για επιθεωρητές εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η διασυνοριακή συνεργασία και να εντοπιστούν εικονικές εταιρείες και άλλες παρόμοιες παράνομες δραστηριότητες.
Στο ίδιο ψήφισμα, το οποίο, πάντως, δεν είναι δεσμευτικό, τονίζεται η ανάγκη για τη λήψη νέων ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού ντάμπινγκ.

Αναπτύσσοντας πρόσφατα το πρόγραμμα της ελληνικής Προεδρίας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα της Προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ψήφισμα σχετικά με τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των αυτοαπασχολούμενων στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 15:16