Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. έδωσαν την Πέμπτη την έγκρισή τους στην παράταση για έξι μήνες των βαρύτατων οικονομικών κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εμπλοκής της στη σύρραξη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Ε.Ε. είναι ενωμένη όσον αφορά στη συνέχιση της εφαρμογής των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας» έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση, η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από τους 28, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Εσθονίας, της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις πλήττουν τράπεζες, εταιρείες του αμυντικού τομέα και πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ απαγορεύουν στους Ευρωπαίους να προχωρούν σε επενδύσεις στη Ρωσία.

Η επιβολή των κυρώσεων είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι του 2014, στο αποκορύφωμα της ουκρανικής κρίσης, λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, την οποία ακολούθησε η εξέγερση φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή που είναι γνωστή ως Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα ανταπέδωσε τις κυρώσεις επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

Στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώθηκε, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και οι εχθροπραξίες δεν έχουν τερματιστεί παρά τη συμφωνία που είχε υπογραφεί στο Μινσκ το 2015 για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες και τους προμηθεύει όπλα, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Οι κυρώσεις μέχρι τώρα ανανεώνονται κάθε φορά για έξι μήνες, κάτι που συνέβη και αυτήν τη φορά, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή. Η ισχύς τους θα εξέπνεε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης