Σε κατ’ αρχήν συμφωνία κατέληξαν οι εκπρόσωποι χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Κεντρικοαφρικανική Δημοκρατία, όπου μαίνονται συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε αντάρτες και τον κυβερνητικό στρατό.

Σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι, υπεύθυνοι για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, ενέκριναν το σχέδιο που παρουσίασε η διπλωματική υπηρεσία της Ένωσης. Το εν λόγω σχέδιο είχε προωθηθεί από τη Γαλλία, η οποία έχει ήδη εμπλακεί στις ένοπλες συγκρούσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα κράτη μέλη συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας και στις προσπάθειες των Αφρικανών συμμάχων της (Γαλλία) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον.

Οι συζητήσεις για τον σχεδιασμό αυτής της «πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης» θα συνεχιστούν την προσεχή εβδομάδα, πριν τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εκτιμάται πως η στρατιωτική ομάδα που θα σταλεί στην αφρικανική χώρα δεν θα ξεπερνά τους 600 άνδρες. Το συγκεκριμένο σώμα θα είναι εφοδιασμένο με επαρκή οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και υπερσύγχρονων μέσων επικοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης