Ευθυγράμμιση συμφερόντων Κύπρου - ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, 10:12
Ευθυγράμμιση συμφερόντων Κύπρου - ΗΠΑ

Τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου βρίσκονται στην ίδια ευθεία, σημειώνουν με σαφή τρόπο Ουάσινγκτον και Λευκωσία.

Τα μηνύματα που έστειλε χθες η νέα πρέσβης των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ ερμηνεύονται και ως ένα προμήνυμα των όσων ενδεχομένως λεχθούν κατά την αυριανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. 

Η κυπριακή κυβέρνηση άφησε να διαφανεί ότι επενδύει αρκετά στην αυριανή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

Πρώτον, είναι αυτή καθ’ αυτή η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Δεύτερον, είναι η συνάντηση Αναστασιάδη-Πομπέο, όπου ζητούμενο είναι μια τοποθέτηση από αμερικανικής πλευράς, η οποία να στέλνει ειδικό μήνυμα προς την Τουρκία σε σχέση με τις παραβιάσεις και προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της χθες, η νέα πρέσβης των ΗΠΑ Γκάρμπερ είχε σημειώσει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμφαντικά αναγνωρίσει -δημοσίως και κατ’ ιδίαν- το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Η δήλωσή της ότι οι ΗΠΑ κάνουν αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας «δημοσίως και κατ’ ιδίαν» στέλνει συγκεκριμένο μήνυμα.

Ότι στις κατ’ ιδίαν επαφές με την Τουρκία επισημαίνεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της. 

Η Τζούντιθ Γκ. Γκάρμπερ αναφερόμενη στις σχέσεις των δύο χωρών είπε πως «τα συμφέροντα της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο -στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής- έχουν όλο και περισσότερο ευθυγραμμιστεί, και η ΚΔ είναι ένας φίλος με πρόσθετη αξία και στρατηγικός εταίρος σε μια κρίσιμη περιοχή».

Συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας

Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται και για δεύτερη εξίσου σημαντική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Πρόκειται για τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Αττάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η διαβούλευση των δύο υπουργών γίνεται εν όψει της συνάντησης στην Αττάλεια, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταφέρει συγκεκριμένα μηνύματα προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.    

philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, 11:33