Έφεση του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της απόφασης για τα αρχεία που κατασχέθηκαν από την έπαυλη του Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022, 07:14
Έφεση του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της απόφασης για τα αρχεία που κατασχέθηκαν από την έπαυλη του Τραμπ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε σήμερα έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που μπλοκάρει την εξέταση διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία κατασχέθηκαν από το FBI σε έρευνα στην έπαυλη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζει θα πρέπει να ανασταλεί η απόφαση με την οποία δεν επιτρέπεται σε εισαγγελείς να βασιστούν σε διαβαθμισμένα έγγραφα κατά την ποινική έρευνα σχετικά με τη διατήρηση κυβερνητικών αρχείων στην κατοικία του Τραμπ μετά τη λήξη της προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά επίσης να μην επιτραπεί στον ανεξάρτητο δικαστή Ρέιμοντ Ντίαρι να εξετάσει το διαβαθμισμένο υλικό. Ο 78χρονος Ρέιμοντ Ντίαρι διορίστηκε από τη δικαστή Αϊλίν Κάνον να αναλάβει ειδικό ρόλο στην υπόθεση. Αποστολή του είναι να αποφανθεί εάν ορισμένα αρχεία πρέπει να μείνουν «εκτός δικαιοδοσίας» των ερευνητών.

Περίπου 100 απόρρητα έγγραφα περιλαμβάνονται στα 11.000 αρχεία που κατασχέθηκαν από το FBI κατά την έρευνα της 8ης Αυγούστου στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Η δικαστής Αϊλίν Κάνον, η οποία είχε διοριστεί από τον Τραμπ το 2020, έχει πει ότι θα ζητούσε από τον Ντίαρι να δώσει προτεραιότητα στην εξέταση των διαβαθμισμένων αρχείων, στην έρευνα που οφείλει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022, 08:08