Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει ενοχλημένη  από την απομάκρυνση των γερμανών ισλαμιστών μαχητών και των οικογενειών τους από τη Συρία. Αλλά με την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, αυτή η απειλή επανέρχεται για να στοιχειώσει το Βερολίνο.

Βρίσκονταν μακριά. Επί μήνες, οι γυναίκες και τα παιδιά τους ήταν κλειδωμένα στο  στρατόπεδο Ayn Issa, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, όμως, η εγκατάσταση διαλύθηκε και εκατοντάδες οπαδοί της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής Ισλαμικής Πολιτείας (IS ή Ισλαμικού Χαλιφάτου) είναι ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων γυναικών από τη Γερμανία και τα παιδιά τους.

Άλλη μία ισλαμίστρια ισχυρίστηκε ότι κατάφερε με την κόρη της να φτάσει σε μικρό χωριό κοντά στα σύνορα. Και αυτοί θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης.

Ενώ οι οικογένειες της γερμανίδας ανυπομονούν να επιστρέψουν οι κόρες και τα εγγόνια τους, αποτελεί εφιάλτη που γίνεται πραγματικότητα για τους αξιωματούχους ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία έχει οδηγήσει σε κατάσταση όπου ο έλεγχος μπορεί σύντομα να χαθεί εντελώς για τους χιλιάδες μαχητές του IS που κρατούνταν από τους Κούρδους σε στρατόπεδα και φυλακές στη βόρεια Συρία.

Στο Βερολίνο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι μετά την απελευθέρωση των γυναικών, οι άνδρες τζιχαντιστές θα μπορούσαν να είναι επόμενοι – και ότι θα βρουν το δρόμο τους για την Ευρώπη χωρίς να εντοπιστούν. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας φοβούνται ότι μερικοί από αυτούς μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τις προθέσεις τους να επιτεθούν.

Πράγματι, το Βερολίνο πληρώνει τώρα το τίμημα επειδή ήταν τόσο διστακτικό για τόσο πολύ καιρό. Για σχεδόν δύο χρόνια, τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Αμερικανοί πρώην προστάτες τους προέτρεψαν τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να πάρουν πίσω τους οπαδούς του IS στις χώρες τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο χρησιμοποίησε σταθερά ως δικαιολογία το γεγονός ότι λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η Γερμανία δεν είχε πλέον γενικό προξενείο στη χώρα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει άλλες χώρες – όπως το Καζακστάν και το Κοσσυφοπέδιο – να τους πάρουν πίσω.

ΝΑ επιστρέψουν υποστηρικτές του IS στη Γερμανία θα ήταν εξαιρετικά πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα. Και αν ακόμη και ένας από εκείνους που επέστρεφαν θα πραγματοποιούσε επίθεση, θα σήμαινε πιθανώς το τέλος τηςς πολιτικής καριέρας ενός ή δύο από εκείνους που είχαν αποδεχθεί την επιστροφή τους.

Πληροφορίες από SPIEGEL ONLINE

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης