«Έφυγε» ο πρωτοπόρος της πλαστικής χειρουργικής Ίβο Πιτανγκί - Τι λέει o Α. Φουστάνος για τον μεγάλο χειρουργό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016, 19:08
«Έφυγε» ο πρωτοπόρος της πλαστικής χειρουργικής Ίβο Πιτανγκί - Τι λέει o Α. Φουστάνος για τον μεγάλο χειρουργό
Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 93 ετών ο κορυφαίος πλαστικός χειρουργός Ίβο Πιτανγκί, ένας από τους πρωτοπόρους της αισθητικής χειρουργικής.

Την Παρασκευή, μία ημέρα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο διάσημος χειρουργός είχε μεταφέρει με το αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε το τελευταίο διάστημα την ολυμπιακή φλόγα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.Ο Πιτανγκί είχε περισσότερες από 1.800 δημοσιεύσεις – βιβλία, επιστημονικά άρθρα, ομιλίες σε συνέδρια κλπ. Εργάστηκε ακούραστα σε όλη τη ζωή του ώστε να αναγνωριστεί η ειδικότητά του, καθώς η πλαστική χειρουργική στην εποχή του ήταν υποτιμημένη. Σπούδασε αρχικά στη Βραζιλία και κατόπιν στο Σινσινάτι των ΗΠΑ και τη Γαλλία, όπου εργάστηκε σε νοσοκομεία του Παρισιού το 1950-51.

Ανέπτυξε και εφάρμοσε πολλές νέες τεχνικές ενώ υπήρξε δάσκαλος για εκατοντάδες πλαστικούς χειρουργούς τις επόμενες δεκαετίες.

Στην περίφημη κλινική που ίδρυσε το 1963 στη συνοικία Μποταφόγκο του Ρίο ο «χειρουργός των σταρ» είχε πραγματοποιήσει αισθητικές επεμβάσεις σε δεκάδες διασημότητες του θεάματος αλλά και σε πολιτικούς, χωρίς να αποκαλύψει ποτέ τα ονόματα των πελατών του.Σύμφωνα πάντως με τα αμέτρητα άρθρα που γράφτηκαν για τον ίδιο και το «μαγικό» νυστέρι του, είχαν ζητήσει τη βοήθειά του μεταξύ άλλων η Τζίνα Λολομπριτζίτα, η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Μικ Τζάγκερ. 

Το 2009 ο Πιτανγκί αποκάλυψε ότι είχε χειρουργήσει τον Γάλλο απατεώνα Αλμπέρ Σπαγκιαρί, τον δράστη της «διάρρηξης» στη Societe Generale της Νίκαιας το 1977, όταν κρυβόταν στη Λατινική Αμερική. «Τη δεκαετία του '80 ήρθε να με δει ένας Γάλλος. Μου εξήγησε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από το πρόσωπό του, θα το ήθελε λιγότερο γωνιώδες. Τον χειρούργησα, έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και χάθηκε. Χρόνια αργότερα ανακάλυψα την πραγματική ταυτότητά του. Ήταν ο Αλμπέρ Σπαγκιαρί», εξήγησε.

Ωστόσο, ο πλαστικός του διεθνούς τζετ-σετ χειρούργησε δωρεάν και χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους που έφεραν σοβαρά εγκαύματα ή έπασχαν από δυσμορφίες, στο δημόσιο νοσοκομείο Σάντα Κάζα ντα Μιζερικόρντια του Ρίο.

Φουστάνος: Πρωτοπόρησε στην πλαστική χειρουργική 

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πλαστικό χειρουργό Ανδρέα Φουστάνο, ο οποίος ανέφερε ότι ο Ίβο Πιτανγκί ήταν από τους πρωτοπόρους της πλαστικής χειρουργικής. 

«Ο Πιτανγκί ήταν από αυτούς που έκαναν την πλαστική χειρουργική γνωστή παγκοσμίως με πάρα πολύ μεγάλο έργο. Ήταν πολύ μεγάλη προσωπικότητα. Θα λείψει» σημείωσε μεταξύ άλλων.Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016, 19:52