Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κέρι στο Κάιρο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, 14:55
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κέρι στο Κάιρο
Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του πρώην αρχηγού του στρατού που ανέτρεψε πέρυσι το καλοκαίρι τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Κατά την επίσκεψη αυτή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Σίσι και αναμένεται ότι θα του εκφράσει την ανησυχία των ΗΠΑ για την καταστολή των διαδηλώσεων και την «τακτική» που ακολουθούν οι αιγυπτιακές Αρχές, η οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «διχάζει» την κοινωνία. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου.

Το Σάββατο, αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε τη θανατική ποινή του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλων 182 μελών της οργάνωσης αυτής που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από το Κάιρο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κέρι, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης ότι πριν από 10 ημέρες αποδέσμευσε το ποσό των 572 εκατομμυρίων δολαρίων, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του Κονγκρέσου. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της αμερικανικής βοήθειας, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, προς την Αίγυπτο, η οποία είχε «παγώσει» τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς οι ΗΠΑ ζητούσαν από τις νέες Αρχές να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Κέρι επρόκειτο σήμερα να ξεκινήσει πενταήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη για «διαβουλεύσεις με τους εταίρους και τους συμμάχους» για τον τρόπο με τον οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός σχεδιάζει να συζητήσει με τις χώρες του Κόλπου την πιθανότητα προβλημάτων στις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου λόγω της κρίσης.

Μεταξύ άλλων ο Κέρι θα επισκεφθεί εντός της επόμενης εβδομάδας την Ιορδανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Αναμένεται επίσης ότι σύντομα θα πάει και στο Ιράκ, όπως του έχει ζητήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όμως δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, 14:59