Επίσκεψη – έκπληξη στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ έκανε το βράδυ των Χριστουγέννων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια.

Ο Τραμπ αντάλλαξε ευχές με το διοικητικό και στρατιωτικό προσωπικό της αμερικανικής βάσης αλ Ασάντ, δυτικά της Βαγδάτης, και  δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια να αποσύρει από το Ιράκ τον αμερικανικό στρατό, όπως αποφάσισε πρόσφατα με τη Συρία. «Νομίζω ότι πολύς κόσμος θα αρχίσει να έρχεται προς τον δικό μου τρόπο σκέψης. Είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας», δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως, «θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Ιράκ σαν βάση, αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι στη Συρία» όπως είπε χαρακτηριστικά. Η βάση, που βρίσκεται στην επαρχία Άνμπαρ, έγινε μία από τις πιο σημαντικές βάσεις για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ επέστρεψαν στο Ιράκ το 2014, η βάση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος λόγω της θέσης της.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν θα παίζουν πλέον τον ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, όπου πολεμούσαν κατά του ISIS, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα… δεν μου αρέσει να στέλνω γράμματα σε γονείς και να τους πληροφορώ ότι ο γιος σας ή η κόρης σας πέθανε… Δεν μου αρέσει να το κάνω. Το κάναμε για πολύ καιρό αυτό».

Το προεδρικό ζεύγος συνάντησε τους στρατιώτες στην αίθουσα εστιατορίου και είχε ενημέρωση από τον αμερικανό πρέσβη στο Ιράκ και τους διοικητές αξιωματικούς.

Το ταξίδι – αστραπή

 Το Air Force One εντοπίστηκε από νωρίς να πετά πάνω από την Ευρώπη χωρίς να έχει υπάρξει προγραμματισμένη κίνηση του αμερικανού προέδρου, γεγονός που προκάλεσε διεθνώς περιέργεια.

Το… παγκόσμιο μυστήριο έλυσε με ανάρτησή της στο Twitter η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, γραμματέας του Λευκού Οίκου, δίνοντας πληροφορίες για τον προορισμό του Air Force One:

«Ο Πρόεδρος Τραμπ και η Πρώτη Κυρία ταξίδεψαν στο Ιράκ αργά τη νύχτα των Χριστουγέννων για να επισκεφθούν τα στρατεύματά μας και την ανώτερη στρατιωτική ηγεσία, ώστε να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες τους, την επιτυχία τους και την θυσία τους και να τους ευχηθούν καλά Χριστούγεννα».


Το Air Force One απογειώθηκε από την βάση Άντριους των ΗΠΑ λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. Εκανε ταξίδι 11 ωρών και 6,211 μιλίων μέχρι την βάση Αλ Ασαντ δυτικά της Βαγδάτης.

Αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από 21 ώρες σιγής στο twitter, ανάρτησε ένα βίντεο από την επίσκεψή του στην αμερικανική βάση του Ιράκ.

Με απόλυτη μυστικότητα το ταξίδι

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CBS στον Λευκό Οίκο Μάρκ Νόλερ, ένα προεδρικό ταξίδι στο Ιράκ είναι μια κίνηση άκρως απόρρητη. Τα αμερικανικά ΜΜΕ είχαν σαφή απαγόρευση να μην μεταδώσουν την είδηση μέχρι να προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος στο Ιράκ και το ταξίδι γνώριζε μόνο η ομάδα των δημοσιογράφων που πήγε μαζί του και κάλυψε την επίσκεψη.

Οι επιβαίνοντες στο Air Force One μπήκαν με άκρα μυστικότητα στο αεροσκάφος και πήραν εντολές να κλείσουν τα κινητά τους και να κλείσουν τις κουρτίνες στα παράθυρα.

Η  γραμματέας του Λευκού Οίκου ανάρτησε ένα ακόμη tweet στο οποίο φαίνονται οι αμερικανοί στρατιώτες να υποδέχονται με ιαχές και συνθήματα το προεδρικό ζεύγος στο Ιράκ.

Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει παγκοσμίως φήμες για ένα μυστικό ταξίδι του Air Force One το οποίο εθεάθη πάνω από το Ην. Βασίλειο. Χρήστες των social media ανήρτησαν και φωτογραφία:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης