Ολοκληρώθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. οι έκτακτες διαβουλεύσεις για την κατάσταση στο Κόσοβο, μετά τα επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου – Σερβίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά Σέρβων κατοίκων και τεσσάρων μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR).

Η συνεδρίαση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με αίτημα της Ρωσίας, και προς το παρόν δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες, ούτε αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση. Η Ρωσία εξέφρασε προχθές ανησυχία για τη βία σε βάρος σερβικού πληθυσμού στο Bόρειο Κόσοβο από μονάδες της διεθνούς δύναμης (KFOR) και κάλεσε ταυτόχρονα την KFOR και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) να εμμείνουν στην αρχή της ουδετερότητας, όσον αφορά στο καθεστώς του Κοσόβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Η.Π.Α. καταδίκασαν χθες την επίθεση Σέρβων σε μέλη της KFOR στο Βόρειο Κόσοβο και κάλεσαν τις δύο πλευρές να διατηρήσουν την ειρήνη και το Βελιγράδι και η Πρίστινα να συνεχίσουν τον διάλογο. Στη Νέα Υόρκη, πριν από τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, και του Κοσόβου, Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως μεταδίδουν σερβικά Μ.Μ..Ε, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, στη ρωσική πλευρά παραδόθηκε πλήρες υλικό με πληροφορίες για την κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων και των πυρομαχικών που χρησιμοποίησαν οι στρατιώτες της KFOR στο επεισόδιο στη διάβαση Γιάρινιε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης