Η οργή των ψηφοφόρων μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτά υποστηρίζει σε άρθρο του ο Βρετανός πολιτικός Ken Livingstone, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος Λονδίνου μεταξύ 2000 και 2008. Είναι επίσης πρώην βουλευτής και πρώην μέλος του Εργατικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις επόμενες ημέρες, 374 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα ψήφου για να εκλέξουν Ευρωπαίους βουλευτές. Το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να βγει στη Βρετανία.

Πριν από 40 χρόνια, στις πρώτες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% είχε πάει να ψηφίσει, αλλά έκτοτε ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις 40%.

Ίσως επειδή οι πολίτες δεν ξέρουν τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή πιστεύουν ότι είναι απλώς χώρος συζητήσεων, αλλά είναι γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το κοινοβούλιο του ευρώ ενέκρινε χιλιάδες νέους νόμους, θέτοντας νέους κανόνες για τη μετανάστευση, τη γεωργία, την προστασία δεδομένων, την ενέργεια, την αλιεία, το περιβάλλον και για δεκάδες άλλα ζητήματα. Αλλά δεν βλέπουμε να επηρεάζουν όλες αυτές οι αποφάσεις κάτι μέσα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν τις 28 χώρες που απαρτίζουν την Ε.Ε., αλλά οι περισσότερες αναφορές υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοικεί την Ε.Ε. και εκδίδει όλους τους νόμους.

Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εκδίδει κανονισμούς και οδηγίες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης για συζήτηση. Η Κομισιόν και οι ευρωβουλευτές συνεργάζονται αποτελεσματικά και επιβλέπουν αυτήν την τεράστια οικονομία στον κόσμο.

Αλλά το θέμα που θα οδηγήσει τη συζήτηση μετά τα αποτελέσματα θα είναι η άνοδος της Άκρας Αριστεράς και της Ακροδεξιάς.

Τα τελευταία 40 χρόνια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυριαρχούσε κυρίως η συντηρητική ομάδα και λιγότερο η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι και τα δύο αυτά μεγάλα μπλοκ θα χάσουν μέχρι και 50 έδρες το καθέναΤα τελευταία 40 χρόνια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυριαρχούσε κυρίως η συντηρητική ομάδα και λιγότερο η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι και τα δύο αυτά μεγάλα μπλοκ θα χάσουν μέχρι και 50 έδρες το καθένα, ενώ το αμφιλεγόμενο κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας θα έχει περισσότερες από 20 νέες θέσεις και η Συμμαχία του Σαλβίνι στην Ε.Ε. ίσως να κερδίσει 70.

Το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να καταγραφεί στη Βρετανία, όπου από τις 73 έδρες της Ε.Ε. ο σαφής νικητής φαίνεται να είναι το κόμμα του Brexit του Nigel Farage, το οποίο δείχνει ότι θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και το 34% των ψήφων, ενώ οι Εργατικοί έρχονται δεύτεροι με 21%, με τρίτους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 12%, ωθώντας τους Συντηρητικούς (Tories) στην τέταρτη θέση με μόλις 11%.

Στις προηγούμενες εκλογές σχεδόν όλες τις έδρες τις κέρδιζαν οι Εργατικοί και οι Tories, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να βρίσκονται πολύ πίσω στην τρίτη θέση.

Γιατί, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε αυτήν την τόσο δραματική αλλαγή; Νομίζω ότι το κλειδί αποκαλύπτεται στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Βρετανική Thinks, η οποία αποκάλυψε ότι το 83% των ψηφοφόρων της Βρετανίας πιστεύει ότι έχει «παραμεληθεί από ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο».

Αυτή ήταν η οργή που τροφοδότησε το 52% των ψηφοφόρων της Βρετανίας που ψήφισαν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα το 2016.

Αυτός ο θυμός τροφοδότησε την ανάπτυξη του κόμματος Brexit του Nigel Farage, καθώς τρία χρόνια αργότερα το βρετανικό κοινοβούλιο δεν ανταποκρίθηκε στις επιθυμίες των ψηφοφόρων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις πρόσφατες ιστορίες σχετικά με το πώς οι μεγάλες εταιρείες και οι ξένες κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στο Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσουν τις εκλογές, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν τώρα να αποκαλύψουν οποιαδήποτε προσπάθεια να ελέγξουν τις εκλογές της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, το αφεντικό του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι ήταν τρελό να υποδείξει ότι ψεύτικα νέα στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκλογή του Donald Trump.

Αλλά τώρα το Facebook γνωρίζει ότι βρίσκεται υπό πολιορκία με εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς που προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές καθώς και την εξάπλωση ψεμάτων και φυλετικού μίσους.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης