Το 1986, όταν οι κομμουνιστικές αρχές της Βουλγαρίας έκαναν το παν για να… αποκρύψουν με κάθε τρόπο από τους πολίτες το καθετί που είχε σχέση με το ατύχημα του Τσερνομπίλ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τις συνέπειες της πυρηνικής τραγωδίας στη (σοβιετική, τότε) Ουκρανία, οι Βούλγαροι αντέδρασαν με μαύρο χιούμορ.

Το ανέκδοτο που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή, λοιπόν, έλεγε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, επειδή η ραδιενέργεια της Σοβιετικής Ένωσης είναι καλή, ενώ μόνο η αμερικανική ραδιενέργεια είναι κακή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είκοσι οχτώ χρόνια μετά, η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών κάλεσε επειγόντως σε ακρόαση σήμερα τον Βούλγαρο υπό παραίτηση υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Ντραγκομίρ Στόινεφ, για να εξηγήσει σε τι οφείλεται η βιασύνη και η μυστικότητα της υπογραφής της συμφωνίας ίδρυσης μεικτής εταιρίας μεταξύ του «Κοζλοντούι» και της αμερικανικής εταιρίας Westinghouse που θα αναλάβει την εγκατάσταση νέου αντιδραστήρα στον βουλγαρικό πυρηνικό σταθμό, όπως ανήγγειλαν ξεχωριστά σήμερα οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπογραφή της συμφωνίας με την αμερικανική εταιρία. Η υπογραφή αποτελεί νέο βήμα στην πορεία της συνεργασίας της Βουλγαρίας με τη Westinghouse, ενώ η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνον κατόπιν έγκρισης της επόμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας». Αυτό εξήγησε ο υπουργός Στόινεφ στην πρωινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ.

Ο βουλευτής Τάσκο Ερμένκοφ δήλωσε στην ΒΝΤ ότι ο αμερικανικός αντιδραστήρας είναι πανάκριβος (η ενδεικτική τιμή της Westinghouse, από 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνει την αξία των… δύο ρωσικών αντιδραστήρων που προβλέπεται να εγκατασταθούν στο νέο πυρηνικό σταθμό «Μπέλενε», εάν και όταν συμβεί αυτό).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε, επίσης, ότι παρόμοιος αντιδραστήρας δεν έχει εγκατασταθεί ούτε τεθεί σε λειτουργία πουθενά στον κόσμο. «Σημαίνει αυτό, άραγε, ότι εμείς οι Βούλγαροι αλλά και οι γείτονές μας θα γίνουμε κάτι σαν “πειραματόζωα” της μη-δοκιμασμένης στην πράξη τεχνολογίας της Westinghouse;» αναρωτήθηκε ο Τάσκο Ερμένκοφ.

«Ο αντιδραστήρας ΑΡ1000 είναι η πλέον μοντέρνα τεχνολογία στον κόσμο». Αυτό υποστηρίζει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Westinghouse Ντάνι Ρόντερικ, σε ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης