Ανέλπιστη είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο σημερινό δημοψήφισμα της Αιγύπτου, με τον στρατό να προβαίνει σε δύο διαδοχικές ανακοινώσεις παράτασης της ψηφοφορίας: στην πρώτη ανακοίνωση παρέτεινε τον χρόνο λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων από τις 7 στις 9 το βράδυ, ενώ πριν από λίγο υπήρξε η πληροφορία ότι οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυxτα.

Υπάρχουν εκλογικά τμήματα που έχουν μεγάλες ουρές από ψηφοφόρους. Οι Αιγύπτιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα είναι 45 εκατομμύρια. Το δημοψήφισμα λαμβάνει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο δείγμα πραγματικής ελευθερίας μετά την επανάσταση των νέων της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και γιατί πολλοί είναι εκείνοι που προσέρχονται για πρώτη φορά να ψηφίσουν.
Σε αντίθεση με άλλες ψηφοφορίες, όπου απαιτείτο ειδικό εκλογικό δελτίο, τώρα όλοι οι κάτοικοι της Χώρας του Νείλου προσέρχονται να εξασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα.
Βέβαια, δεν λείπουν οι αντιθέσεις που δημιουργούνται μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, χωρίς όμως επεισόδια αλλά με φραστικές αντεγκλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη αντίθεση είναι μεταξύ των υποστηρικτών του «ναι» που είναι κυρίως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι υποστηρικτές του πρώην κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (όπου μεσουρανούσε μέχρι πριν από 5 εβδομάδες ο Μουμπάρακ) και του «όχι», που υποστηρίζουν (ακόμη και με μπλούζες που φοράνε με ένα τεράστιο «λα,α» που σημαίνει όχι με άσπρα γράμματα) κυρίως οι χριστιανοί κόπτες, όλα τα μικρά κόμματα καθώς και οι δύο μέχρι τώρα προεδρικοί υποψήφιοι Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Και αυτό συμβαίνει διότι, παρά τις όντως βελτιωτικές αλλαγές που προτείνει το δημοψήφισμα (με τον εκάστοτε Πρόεδρο να μην μπορεί να υπερβαίνει τις δύο τετραετείς θητείες και να πρέπει να διορίζει Αντιπρόεδρο καθώς και να καταργήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κ.ά.), τα μικρότερα κόμματα κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να οργανωθούν αν γίνουν οι εκλογές σύντομα.

Βέβαια, δεν έλειψαν τα διάφορα προβλήματα με πολλά εκλογικά τμήματα να έχουν αργήσει να ανοίξουν ή την έλλειψη ψηφοδελτίων. Πάντως, πέρα από όλα αυτά, η αθρόα συμμετοχή του κόσμου – και πολλών γυναικών – στις κάλπες δείχνει την δίψα του λαού για δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και επειδή, όλα στην Αίγυπτο έχουν το Facebook τους, από τον κανόνα δεν έχει λείψει ούτε το δημοψήφισμα, που δείχνει ότι η Αίγυπτος γίνεται πρώιμα ώριμη και οδεύει με γοργούς ρυθμούς προς την δημοκρατία και την ελευθερία των απόψεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης