Αίγυπτος: Άλλοι οκτώ φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στο Σινά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, 08:28
Αίγυπτος: Άλλοι οκτώ φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στο Σινά
Άλλοι οκτώ φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη χερσόνησο του Σινά (βορειοανατολικά), ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, διευκρινίζοντας πως είχαν συμμετάσχει σε πρόσφατη επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 15 στρατιωτικοί τη 16η Φεβρουαρίου.

«Οκτώ εξαιρετικά επικίνδυνοι τρομοκράτες εξαλείφθηκαν» σε επιχείρηση στο βόρειο Σινά, ανέφερε ο εκπρόσωπος του επιτελείου Ταμίρ ελ Ριφάι σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο στρατός «βρήκε και κατέστρεψε επτά καταφύγια που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες για να κρύβονται και να προετοιμάζουν τρομοκρατικές ενέργειες, σε κάποια από οποία βρέθηκαν όπλα (...) και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και υλικών για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών».

Μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, εκατοντάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις τζιχαντιστών, οι οποίοι στοχοθετούν επίσης την κοινότητα των Κοπτών, χριστιανών ορθοδόξων.

Οι επιθέσεις πλήττουν κυρίως τη χερσόνησο του Σινά. Τη 16η Φεβρουαρίου, 15 στρατιωτικοί «σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» σε επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου στη χερσόνησο, κατά τον στρατό, ενώ «εξαλείφθηκαν» επτά τζιχαντιστές.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 16 φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην Αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του βόρειου Σινά.

Στις αρχές του 2018, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις άρχιζαν μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας, που βαπτίστηκε «Σινά 2018», με στόχο να ξεριζωθούν οι τζιχαντιστές του αιγυπτιακού βραχίονα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη χερσόνησο και να «εκκαθαριστεί» η χώρα από την «τρομοκρατία».

Η επιχείρηση αυτή αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει τρεις μήνες, κατά τις διαταγές του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 30 στρατιωτικοί και περισσότεροι από 550 φερόμενοι ως τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση αυτή, κατά το επιτελείο. Δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων από ανεξάρτητες πηγές.

Στον Τύπο απαγορεύεται η πρόσβαση στην περιοχή της χερσονήσου του Σινά. Ο στρατός οργανώνει κατά καιρούς περιηγήσεις για τα ξένα ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, 08:28