Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου διέψευσε χθες Κυριακή την καταγγελία ότι υπέστη βασανισμό ο Αιγύπτιος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάτρικ Ζακί, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος επί έναν μήνα.

Ο Ζακί, 28 ετών, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στην Ιταλία, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Καΐρου την 7η Ιανουαρίου, κατά την άφιξή του στην πατρίδα του για να επισκεφθεί την οικογένειά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικηγόροι του Ζακί κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκε και υπέστη ηλεκτροσόκ από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε την 8η Ιανουαρίου η Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τα ατομικά δικαιώματα (EIPR), μη κυβερνητική οργάνωση με την οποία συνεργάζεται ο ερευνητής.

Ο Ζακί «δεν κατέθεσε ότι υπέστη (…) οποιαδήποτε κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της σύλληψης ή της κράτησής του», αντέτεινε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας. «Κανένας τραυματισμός» δεν ήταν ορατός στο σώμα του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ζακί εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ βρισκόταν στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αντιμέτωπος κυρίως με τις κατηγορίες της «διασποράς ψευδών ειδήσεων» της «υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής τάξης» και της «προαγωγής τρομοκρατικών ενεργειών», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη και στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.

Προχθές Σάββατο οι Αρχές αποφάσισαν να παραμείνει προφυλακισμένος ως την προσαγωγή του ενώπιον εισαγγελέα την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η EIPR την ίδια ημέρα, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Χθες Κυριακή η Αιγυπτιακή Επιτροπή για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, άλλη ΜΚΟ, απηύθυνε έκκληση να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα για τα βασανιστήρια» που κατήγγειλε η EIPR.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που εξελέγη πρόεδρος το 2014, έχει εξαπολυθεί κύμα καταστολής άνευ προηγουμένου σε βάρος της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και ακτιβιστών στην Αίγυπτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης