Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την Τετάρτη, «τον πολλαπλασιασμό των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων άνευ προηγουμένου» στην Αίγυπτο και την καταφυγή των υπηρεσιών ασφαλείας στη χρήση βασανιστηρίων για την «εξάλειψη κάθε ειρηνικής διαφωνίας», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στις αιγυπτιακές αρχές για να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατηγορείται συχνά από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι επέβαλε ένα ιδιαίτερα καταπιεστικό καθεστώς στην Αίγυπτο αφ’ ότου ανέτρεψε, τον Ιούλιο του 2013, τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις έχουν εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο της κρατικής πολιτικής της Αιγύπτου. Όποιος τολμήσει να εκφραστεί επικριτικά κινδυνεύει», καταγγέλλει η Αμνηστία, η οποία σε έκθεσή της κατηγορεί την αστυνομία ότι καταφεύγει σε αυτές τις μεθόδους για να «εκφοβίσει τους αντιφρονούντες και να εξαλείψει την ειρηνική διαφωνία».
Η έκθεση, η οποία καταγγέλλει έναν «πολλαπλασιασμό των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων άνευ προηγουμένου από την έναρξη του 2015»—κάνει λόγο για τουλάχιστον 4 τέτοιες εξαφανίσεις την ημέρα—αναφέρεται λεπτομερώς σε 17 υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαφανίσεων πέντε ανηλίκων. Τα θύματα παρέμειναν «υπό κράτηση μυστικά για μια περίοδο που κυμαινόταν από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες».

Η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρεται συγκεκριμένα στην υπόθεση του Μάζεν Μοχάμεντ Αμπντάλα, θύματος «φρικτής κακοποίησης» τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ήταν ακόμη 14 ετών. Σύμφωνα με την Αμνηστία, μετά τη σύλληψή του ο έφηβος «βιάστηκε επανειλημμένα με γκλομπ για να του αποσπαστεί ψευδής ομολογία».
Ο Άσερ Μοχάμεντ, ένας άλλος έφηβος 14 ετών όταν συνελήφθη τον Ιανουάριο, υπέστη «ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και όλο του σώμα και τον κρέμασαν από τα χέρια και από τα πόδια του μέχρι να προχωρήσει σε «ομολογία»», προσθέτει στην έκθεσή της η ΜΚΟ.

Οι αιγυπτιακές αρχές διαψεύδουν μόνιμα ότι διαπράττουν βασανιστήρια, αναγνωρίζοντας αποκλειστικά και μόνον «μεμονωμένα περιστατικά» και διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αντιδρώντας στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας έκανε λόγο περί έλλειψης αμεροληψίας από μέρους της ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την ΜΚΟ ότι βασίστηκε «σε πηγές που εκφράζουν την άποψη μόνο ενός μέρους, και προσώπων και οργανώσεων που διάκεινται εχθρικά έναντι του αιγυπτιακού κράτους, αγνοώντας τον τρόπο με τον οποίο η δικαστική εξουσία χειρίζεται τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται». Κατηγόρησε την Αμνηστία για προκατάληψη, ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι προσπαθεί να σπιλώσει την εικόνα της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε μάλιστα ότι «δεν γίνεται καμιά εξαναγκαστική εξαφάνιση στην Αίγυπτο».

Το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρατικός οργανισμός, είχε ανακοινώσει στις αρχές του Ιουλίου πως κατέγραψε 266 υποθέσεις εξαναγκαστικών εξαφανίσεων που συνδέονται με το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Απριλίου του 2015 και του Μαρτίου του 2016.

Στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Αμνηστία κατήγγειλε «τη συμπαιγνία» ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τις δικαστικές αρχές, οι οποίες «είναι διατεθειμένες να πουν ψέματα για να συγκαλύψουν τις ενέργειές τους ή δεν ερευνούν καταγγελίες για βασανιστήρια».
Ο «αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας» χρησιμοποιείται ως «πρόσχημα για τις απαγωγές, τις ανακρίσεις και τους βασανισμούς ανθρώπων οι οποίοι αμφισβητούν την πολιτική των αρχών», σημειώνει ο Φίλιπ Λούθερ, επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Αίγυπτο σε επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει ο βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη χώρα.

«Όλα τα κράτη, και ειδικά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ, οφείλουν να ασκήσουν την επιρροή τους και να πιέσουν την Αίγυπτο για να τερματίσει τις παραβιάσεις αυτές», υπογράμμισε ο Λούθερ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα τραύματα που είχε υποστεί ο Τζούλιο Ρετζένι—ο ιταλός φοιτητής ο οποίος εξαφανίστηκε στο Κάιρο την 25η Ιανουαρίου και η σορός του οποίου ανακαλύφθηκε εννέα ημέρες αργότερα με σημάδια από εκτεταμένα, φρικτά βασανιστήρια—και σε αυτά που υπέστησαν άνθρωποι που βασάνισαν και ανέκριναν οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου και πηγές που πρόσκεινται στην αστυνομία έχουν παραδεχθεί μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι την ημέρα που εξαφανίστηκε, ο Ρετζένι είχε συλληφθεί από αστυνομικούς και μετήχθη σε ένα συγκρότημα της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας. Επισήμως η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών επιμένουν να διαψεύδουν ότι ο φοιτητής συνελήφθη από τις αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης