Οι συγγενείς του Βρετανοαιγύπτιου ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ πήγαν σήμερα στη φυλακή όπου κρατείται έξω από το Κάιρο, ελπίζοντας να τον δουν για πρώτη φορά αφού η διαμαρτυρία του κατά των συνθηκών κράτησής του τράβηξε την προσοχή των παγκόσμιων ηγετών που είχαν μεταβεί στην Αίγυπτο για την COP27.

Η οικογένειά του είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σταμάτησε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο και είχε κλιμακώσει κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, αρνούμενος να δεχθεί νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είχαν συζητήσει για την υπόθεσή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Μέλη της οικογένειας του Άμπντελ Φάταχ, ανάμεσά τους η μητέρα, η θεία και η αδελφή του, μετέβησαν στη φυλακή Ουάντι αλ Νατρούν για την τακτική μηνιαία επίσκεψή τους σήμερα, μία ημέρα πριν από τα 41α γενέθλιά του.

«Είμαι βέβαιη ότι θα τον επισκεφθούμε, δεν υπάρχει θέμα», δήλωσε η μητέρα του Λάιλα Σουέιφ. «Το ζήτημα είναι τι θα δω όταν τον επισκεφθώ, σε τι κατάσταση θα είναι ο Αλάα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακτιβιστής και μπλόγκερ που έγινε γνωστός κατά την εξέγερση του 2011 εναντίον του τότε προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μπουμπάρακ, ο Άμπντελ Φάταχ έχει αναχθεί σε σύμβολο για δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους –από φιλελεύθερους ως ισλαμιστές– που διώκονται έκτοτε.

Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 2 Απριλίου διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του και την αντιμετώπισή του στη φυλακή. Πρόσφατα απέκτησε βρετανική υπηκοότητα, μια κίνηση που η οικογένειά του ήλπιζε ότι θα βοηθούσε στην απελευθέρωσή του και θα τραβούσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην τύχη και των άλλων κρατουμένων.

Σε μια σπάνια επίσημη ανακοίνωση για τον Άμπντελ Φάταχ, ο εισαγγελέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Λίγο αργότερα η οικογένειά του ενημερώθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές ότι υπήρξε ιατρική παρέμβαση για να διατηρηθεί στη ζωή.

Ο πρόεδρος Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, δήλωσε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας και αρνείται ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης