Συνολικά 230 ακτιβιστές που είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση με την οποία εκδιώχθηκε το 2011 ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, καταδικάστηκαν την Τετάρτη σε ισόβια κάθειρξη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ένας εκ των ηγετών της εξέγερσης, ο φιλελεύθερος ακτιβιστής Άχμεντ Ντούμα, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Παράλληλα, 39 ανήλικοι καταδικάσθηκαν επίσης σε ποινές κάθειρξης δέκα ετών από το ίδιο δικαστήριο για τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης κατά το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντούμα, μια κορυφαία φυσιογνωμία της εξέγερσης υπέρ της δημοκρατίας που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, είχε καταδικασθεί στα τέλη του 2011 για εξέγερση και εξώθηση στη βία. Όπως και αρκετούς άλλους εξέχοντες ακτιβιστές που είναι πασίγνωστοι στην Αίγυπτο για το ρόλο τους στην εξέγερση του 2011, τον Ντούμα έκλεισαν στη φυλακή όλοι όσοι ανέλαβαν την ηγεσία της Αιγύπτου μετά τον Μουμπάρακ: το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβέρνησε επί 18 μήνες μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και ο πρώην αρχηγός του στρατού Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος εξελέγη στη συνέχεια πρόεδρος.

Με τη σημερινή απόφαση, στον Ντούμα επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 17 εκατ. αιγυπτιακών λιρών (2 εκατ. δολάρια).

Αφότου ο στρατός καθαίρεσε τον Ιούλιο του 2013 τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και κατέστειλε στο αίμα τις διαδηλώσεις των οπαδών του, ο πολλαπλασιασμός των καταδικών σε θάνατο και σε μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης σε μαζικές δίκες, οι οποίες ολοκληρώνονται μερικές φορές μέσα σε μερικά λεπτά, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στην Τετάρτη από το δικαστήριο είναι οι πιο σκληρές σε βάρος ακτιβιστών των λαϊκών και των φιλελεύθερων κινημάτων που εκδίωξαν τον Μουμπάρακ από την εξουσία. Οι οπαδοί των ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων είναι συνήθως τα πρώτα θύματα της καταστολής τόσο στο δρόμο όσο και στα δικαστήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης