Αίγυπτος: «Λάθος η πιθανή διακοπή της αμερικανικής βοήθειας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 04:57
 Αίγυπτος: «Λάθος η πιθανή διακοπή της αμερικανικής βοήθειας»
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν λάθος αν αναστείλουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του, ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι το Κάιρο θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτή τη βοήθεια.

Εάν η Ουάσινγκτον ακυρώσει ή περικόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, «θα ήταν ένα κακό μήνυμα και θα επηρεάσει το στρατό για λίγο», είπε ο ασκών καθήκοντα επικεφαλής της αιγυπτιακής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

«Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος έχει ζήσει και χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και επέζησε. Συνεπώς δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου να ζήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες», ανέφερε ο Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί.

Η Αίγυπτος επί σειρά δεκαετιών είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, να καταβάλει ετησίως στο Κάιρο, 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και 250 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, πιέζεται να μειώσει τη βοήθειά της προς τις αιγυπτιακές αρχές, λόγω της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε επισήμως την Τρίτη ότι ανέστειλε τη βοήθεια, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα, συγκάλεσε συνεδρίαση της εθνικής ομάδας ασφαλείας, για να συζητηθούν οι συνέπειες της πολιτικής αναταραχής που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 900 ανθρώπους μέσα σε μια εβδομάδα.

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 05:06