Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, έπλεξε το εγκώμιο του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και εκτίμησε ότι ο Τραμπ θα επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή.

Οι σχέσεις του πρώην επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού με την απερχόμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν τεταμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Προσωπικά σέβομαι και εκτιμώ” τον Τραμπ, είπε ο Σίσι, σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση των δηλώσεών του στο πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας LUSA το Σάββατο.

“Εκτιμώ ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ θα ασχοληθεί πιο ενεργά με τα θέματα της περιοχής”, είπε ο ίδιος.

“Ουσιαστικά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει μεγάλη κατανόηση της κατάστασης στην περιοχή συνολικά και της κατάστασης στην Αίγυπτο ειδικά”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτός είναι κι ο λόγος που ανυπομονώ και αναμένω περισσότερη στήριξη και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων”.

Η σκληρή ρητορική Τραμπ σχετικά με την τρομοκρατία έχει απήχηση στους αιγύπτιους αξιωματούχους την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις τζιχαντιστών που έχουν στερήσει τη ζωή σε εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.

Ο αλ Σίσι, ο οποίος τον Σεπτέμβριο συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη, υποβάθμισε τις εκκλήσεις του Τραμπ να απομακρύνει όσους μουσουλμάνους εισέρχονται στις ΗΠΑ.

“Πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στις δηλώσεις που γίνονται στη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών και στην πραγματική διακυβέρνηση μίας χώρας μετά την ορκωμοσία ενός προέδρου”, τόνισε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης