Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παρέτεινε χθες Σάββατο την εντολή των ενόπλων της δυνάμεων που συμμετέχουν στη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη, προσδιορίζοντας ότι η παράταση αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα συμμετέχει στη στρατιωτική εκστρατεία την οποία εξαπέλυσε την 26η Μαρτίου η Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, τους οποίους το Ριάντ θεωρεί προσκείμενους στο Ιράν και κατηγορεί ότι επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας αποδέχθηκε να παραταθεί η συμμετοχή του στρατού στην μάχιμη αποστολή (…) στον Αραβικό Κόλπο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στα στενά Μπαμπ ελ Μάντεμπ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας της Αιγύπτου.

Στο Συμβούλιο αυτό συμμετέχουν, πέραν του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός του, οι υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών, οι επικεφαλής των γενικών επιτελείων των τριών όπλων των ένοπλων δυνάμεων και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, τόσο των πολιτικών όσο και των στρατιωτικών.

Η παράταση της εντολής έχει ισχύ «για μια διάρκεια έξι μηνών ή έως το τέλος της μάχιμης αποστολής» των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, εάν αυτό συμβεί πριν από την προθεσμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο στόχος της αποστολής είναι η «προάσπιση της αιγυπτιακής και αραβικής εθνικής ασφάλειας».

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Σίσι είχε δηλώσει ότι η προτεραιότητα για τη χώρα του είναι να προασπίσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τα στρατηγικής σημασίας στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, τα οποία διαπλέουν πλοία προς και από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η ανακοίνωση αυτή σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στο Κάιρο του υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα δύο κράτη συνήψαν επίσης μια συμφωνία για την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας.

Στις αρχές του Μαΐου το Κάιρο είχε ήδη παρατείνει για τρεις μήνες την εντολή των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της συμμαχίας. Η πρώτη εντολή είχε δοθεί την 26η Μαρτίου και είχε διάρκεια 40 ημερών.

Χθες Σάββατο αεροσκάφη της αραβικής συμμαχίας διεξήγαγαν νέες επιδρομές εναντίον θέσεων των σιιτών ανταρτών στην αεροπορική βάση Αλ Άναντ αλλά και στη Χούτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λαχζ, στην Τάιζ (νοτιοανατολικά) και σε άλλες τρεις επαρχίες της Υεμένης.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.000 ανθρώπους τους τελευταίους τέσσερις μήνες, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον ήταν άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης