Αιγυπτιακό πειθαρχικό δικαστήριο υποχρέωσε σήμερα 41 δικαστές σε συνταξιοδότηση, επειδή είχαν υποστηρίξει τους εκτός νόμου Αδελφούς Μουσουλμάνους, δήλωσαν δικαστικές πηγές, σ΄ ένα πλαίσιο σαρωτικής καταστολής της πολιτικής διαφωνίας στη χώρα.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρή καταστολή σε βάρος των ισλαμιστών, καθώς και σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της που υποστηρίζουν τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, αφότου ο τότε αρχηγός του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της εξουσίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον δικαστή Ναμπίλ Ζάκι δεν αιτιολόγησε αμέσως την απόφασή του, όμως δικαστικές πηγές είπαν πως 31 από τους δικαστές συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά επειδή είχαν υπογράψει μια δήλωση που καταδίκαζε την καθαίρεση του Μόρσι.

Άλλοι 10 παύονται από τις θέσεις τους επειδή συμμετείχαν στην ομάδα «Δικαστές για την Αίγυπτο», η οποία υποστήριζε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πριν από την καθαίρεση του Μόρσι, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η αιγυπτιακή νομοθεσία απαγορεύει στους δικαστές να εμπλέκονται στην πολιτική, όμως επικριτές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν πως το Πειθαρχικό Συμβούλιο κάνει τα… στραβά μάτια όταν πρόκειται για δικαστές που υποστηρίζουν ανοικτά την κυβέρνηση του Σίσι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως ουδέποτε επεμβαίνει στο έργο της.

«Η απόφαση σοκάρει και είναι μια σφαγή των δικαστών» δήλωσε προς το Reuters ο Άχμεντ Ελ-Χατίμπ, ένας από τους τιμωρηθέντες δικαστές, χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το αν υποστηρίζει ή όχι τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οι δικαστές έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 63 μεσαίου επιπέδου στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επίθεση σε αρχηγείο της αστυνομίας και για εξώθηση σε βία, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Άλλοι 13 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατοχή όπλων και πυρομαχικών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης