Οι πρώτες προεδρικές εκλογές μετά την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο χρόνο, θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ανακοίνωσε αξιωματούχος της δικαστικής επιτροπής που επιβλέπει την ψηφοφορία. Οι στρατιωτικοί ηγέτες οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία τον περασμένο Φεβρουάριο δέχονται έντονες πιέσεις από τον λαό που διαδηλώνει υπέρ της μεταβίβασης της εξουσίας στους πολίτες πριν από τα τέλη Ιουνίου, ημερομηνία που έχουν ορίσει οι ίδιοι.

«Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και ο πρόεδρος θα έχει ορκιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα», είπε το μέλος της επιτροπής Άχμεντ Σαμς ελ Ντιν στο Ρόιτερς. «Οι όποιες επαναληπτικές θα διεξαχθούν εντός του Ιουνίου και μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε πρόεδρο της Αιγύπτου», είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογες πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών δημοσιεύονται σήμερα στις κρατικές εφημερίδες. Η δικαστική επιτροπή πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για να ανακοινώσει επισήμως την ακριβή ημερομηνία. Οι αρχές ανακοίνωσαν στις αρχές του μήνα ότι οι υποψηφιότητες για τις εκλογές θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 10 Μαρτίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι στρατηγοί ενδεχομένως να έχουν επισπεύσει την προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας. Κάποιοι πολιτικοί πιέζουν για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο ή νωρίτερα. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που εγκρίθηκε πέρυσι με δημοψήφισμα, οι πρόεδροι θα μπορούν να υπηρετούν δύο συναπτές τετραετείς θητείες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης