Με βασικό θέμα την εφαρμογή του «σχεδίου δράσης» για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Τουσκ: «Στη σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου θα κριθεί το μέλλον της Σένγκεν»Σε αυτή θα συμμετάσχει και η Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε κατά των εθνικών λύσεων. «Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. «Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί «το μέλλον της Σένγκεν».

Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός».

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» είπε ο Ντ. Τουσκ, ωστόσο πρόσθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της. Τέλος, επισήμανε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Βρετανία, για την αποφυγή του Brexit, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως κατέληξαν σε μια δίκαιη λύση.

«Η ετυμηγορία ανήκει τώρα στους Βρετανούς πολίτες» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ ενώ ανέφερε ότι, αν αυτή είναι αρνητική, τότε το μέλλον της Ε.Ε. θα αλλάξει για πάντα «επί τα χείρω». Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.



Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Οι ανακοινώσεις Γιούνκερ-Τουσκ για τη σύνοδο κορυφής έρχονται τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη μια άλλη διάσκεψη για την προσφυγική κρίση στη Βιέννη, με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και στόχο τον συντονισμό των θέσεών τους για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Η πρωτοβουλία σύγκλησης της διάσκεψης ανήκει στους Αυστριακούς υπουργούς Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Εντύπωση αλλά και μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η μη πρόσκληση της Ελλάδας και της Κομισιόν. 

Ο κ. Κουρτς, υπερασπίστηκε σε δηλώσεις του την απόφαση της χώρας του να μην καλέσει την Ελλάδα: Ο Αυστριακός υπουργός τονίζει ότι η Αθήνα «έχει ξεκάθαρα εκφράσει την απροθυμία της να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Αντίθετα, θέλει να συνεχίζει να στέλνει (τους μετανάστες) μέσω της ΠΓΔΜ, απ’ όπου ξεκινούν το ταξίδι τους για βόρεια».

Σημειώνεται πως η Αυστρία έχει επιβάλει όριο στον αριθμό των προσφύγων που επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Όπως έγινε γνωστό σε έναν κύκλο των συζητήσεων της συμμετέχει και ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ.

Δηλώσεις εκπροσώπων Σερβίας και Αυστρίας

Λίγη μόνο ώρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, διεμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση του προσφυγικού χωρίς την Ελλάδα και εκτίμησε ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στην χώρα μας.

«Ως άνθρωπος που ζει σε αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, προσερχόμενος στη διάσκεψη. Υπογράμμισε δε, ότι «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή διάσκεψη».

Ωστόσο, αντίθετη άποψη εξέφρασε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ, η οποία ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, υποδεχόμενη τον Σέρβο ομόλογό της, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ ότι «η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο».

«Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Στεφάνοβιτς στην αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ» και αναμεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι η Σερβία είναι αναγκασμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα με την πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας, επιτρέποντας μόνο την είσοδο προσφύγων που μπορούν να δεχτούν οι δύο αυτές χώρες.

«Αν η Αυστρία και η Γερμανία δεν κλείσουν τα σύνορα τότε δεν θα τα κλείσουμε και εμείς» ανέφερε ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς και εξήγησε ότι η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο των Αφγανών διότι δεν τους δέχεται η Κροατία.

«Η Σερβία δεν επιθυμεί να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης όλως των ανεπιθύμητων μεταναστών» τόνισε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να διαμορφωθεί και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στρατηγική διότι όλοι αυτοί οι «ανεπιθύμητοι» θα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και αυτό, όπως είπε, δεν αποτελεί λύση.

Κατηγορίες κατά Ελλάδας

Οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Αυστρίας κατηγορούν εδώ και πολύ καιρό την Ελλάδα για μη τήρηση των δεσμεύσεών της και απειλούν με αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τάσσονται, επίσης, υπέρ ακόμη χαμηλότερων ημερήσιων ορίων τόσο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία όσο και στον αριθμό των διερχόμενων προσφύγων, που από την περασμένη Παρασκευή είναι στους 80 και 3.200 αντίστοιχα.

Παράλληλα, υποστηρίζουν κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, κάτι για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές ότι θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης