Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δίνει το «πράσινο» φως για τη χορήγηση της κρατικής βοήθειας στην εταιρεία Tepco ως στήριγμα στις τεράστιες αποζημιώσεις που καλείται η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi να καταβάλλει στους κατοίκους των περιοχών που έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Το ύψος των αποζημιώσεων αναμένεται να φθάσει τα 10 δις δολάρια και η κρατική βοήθεια δίνεται προκειμένου η εταιρεία να αποφύγει τη χρεοκοπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο υπουργός Εμπορίου, Banri Kaieda, τόνισε ότι η βοήθεια προς την εταιρεία δε σημαίνει και διάσωση της, αυξάνοντας τις φήμες για «μελλοντική κρατικοποίηση» της. Παράλληλα, τόνισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενα blackout το προσεχές καλοκαίρι.

Ζητούν διευκολύνσεις από τις ιαπωνικές τράπεζες

Μετά την ανακοίνωση για τη χορήγηση της κρατικής βοήθειας στην Tepco, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης τόνισε ότι θα ζητηθεί από τις τράπεζες να βοηθήσουν ώστε να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των αποζημιώσεων που επωμίζεται η εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δυστύχημα συνέβη στις 11 Μαρτίου. Δυστυχήματα όπως αυτό συνυπολογίζονται σε δάνεια που έγιναν πριν απ’ αυτό. Φυσικά περιμένω να ζητηθεί η συνεργασία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπό το φως της νέας οικονομικής θέσης της Tepco», δήλωσε ο Yukio Edano κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου.

«Τα δάνεια που δόθηκαν στην Tepco μετά το δυστύχημα είναι διαφορετικά, και αυτό πρέπει να είναι γνωστό στον ιαπωνικό λαό. Όσο για τα δάνεια που δόθηκαν πριν από την 11η Μαρτίου, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και θέλω να είμαι προσεκτικός σ’ αυτά που λέω. Όμως, όπως είπατε, δεν πιστεύω ότι (αν οι τράπεζες δεν παραγράψουν κανένα δάνειο που έχει γίνει πριν από τις 11 Μαρτίου) θα τύχουν της κατανόησης του κόσμου», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κύρια τράπεζα πιστωτής της Tepco, η Sumitomo Mitsui Banking Corp, και άλλοι δανειστές χορήγησαν στην εταιρεία έκτακτα δάνεια 1,9 τρις γιεν (16,5 δις ευρώ) αμέσως μετά την καταστροφή.

Να σημειωθεί ότι μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι μετοχές του ομίλου Sumimoto Mitsui Financial Group (SMFG) και άλλων μεγάλων ιαπωνικών τραπεζών σημείωσαν πτώση. Συγκεκριμένα, οι μετοχές του SMFG σημείωσαν πτώση κατά 4,2%, του Mizuho Financial Group 3% και του Mitsubishi UFJ Financial Group κατά 3,8%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης