Δόθηκε η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έπειτα από συνεδρίαση τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer-BioNTech. 

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι αυτοί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από μια κλειστή συνάντηση εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα δήλωσε ότι συνιστά την αδειοδότηση του σκευάσματος για χρήση σε άτομα άνω των 16 ετών, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Η απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/Biontech μετά την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται απόψε, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεταφορά εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανοσοποιήσεις θα ξεκινήσουν στις περισσότερες χώρες τις επόμενες ημέρες.

«Αυτό είναι πραγματικά ένα ιστορικό επιστημονικό επίτευγμα», δήλωσε ο Emer Cooke, επικεφαλής του EMA. «Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά στον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία». Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech «πιθανότατα διατηρεί την προστασία και έναντι νέας παραλλαγής» του ιού, λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του EMA έρχεται εβδομάδες αφότου η Βρετανία χορήγησε την έγκριση έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο και ξεκίνησε τη διάθεσή του, ακολουθούμενη γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27-29 Δεκεμβρίου. 

Έπειτα από την έγκριση του EMA για το εμβόλιο, η επικεφαλής της Κομισιόν έγραψε στοTwitter πως η απόφαση είναι «μια κρίσιμη  στιγμή για τις προσπάθειές μας να παρέχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους! Τώρα θα δράσουμε γρήγορα».

Συμπλήρωσε: «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ». 

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε την υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

Eιδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε:

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης