Δικαστήριο της Ουκρανίας ανέβαλε εκ νέου σήμερα τη δίκη για φοροδιαφυγή της κρατούμενης πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία δεν ήταν παρούσα εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

«Το δικαστήριο έκρινε αδύνατο να εξετάσει την υπόθεση, απουσία της κατηγορουμένης» δήλωσε ο δικαστής Κοστιαντίν Σαντόφσκι, ο οποίος όρισε επόμενη δικάσιμο την 23η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρλανδός Πατ Κοξ, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν σήμερα παρών ως Ευρωπαίος παρατηρητής στο δικαστήριο του Χαρκίβ, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου δικάζεται η υπόθεση της Τιμοσένκο, την απελευθέρωση της οποίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας μεταφέρθηκε τον Μάιο από τη φυλακή του Χαρκίβ, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας, σε μια κλινική της ίδιας πόλης, για να υποβληθεί σε θεραπεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την σπονδυλική της στήλη.

Πολλοί βουλευτές του κόμματός της, που έφθασαν στο Χαρκίβ το βράδυ της Δευτέρας, πέρασαν τη νύχτα στην κλινική αυτή, για να εμποδίσουν την πιθανή μεταφορά της Τιμοσένκο στο δικαστήριο. Περίπου 2.000 οπαδοί της διαδήλωσαν μπροστά από το δικαστήριο, κρατώντας φωτογραφίες της πρώην πρωθυπουργού, ενώ ανάλογος αριθμός αντιπάλων της έδωσε επίσης το «παρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξέσπασαν μικροσυμπλοκές, όμως η αστυνομία έδωσε τέλος στα επεισόδια. Η Τιμοσένκο καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 σε κάθειρξη επτά ετών για «κατάχρηση εξουσίας» το 2009, τη χρονική περίοδο που ήταν η πρωθυπουργός της χώρας.

Στη νέα δίκη, η Τιμοσένκο κατηγορείται για φοροδιαφυγή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, τα οποία φέρεται να διέπραξε τη δεκαετία του 1990.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης