Για «ιστορικής σημασίας» διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό κάνει λόγο στα συμπεράσματα της έκθεσής του για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

Στην ίδια έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι η διαδικασία έφτασε σε «κρίσιμο στάδιο». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγράφει, δε, τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου και επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί πέρασαν περιόδους υψηλής έντασης, αλλά και παράλληλα άνευ προηγουμένου προόδου. Δεν έλειψαν, όμως, και οι στιγμές στασιμότητας και οι προκλήσεις. 

Στην εν λόγω έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε ανεπίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρεται και στο δείπνο της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. 

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η ανακοίνωση (4.6.2017) σημείωνε ότι «η πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια».
 
Παράλληα, ο γ.γ. του ΟΗΕ τονίζει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός «ήρεμου και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Κύπρο και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας στη διαιρεμένη περιοχή». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018.
 
Επίσης , ο γ.γ. του ΟΗΕ προτρέπει όλα τα μέρη -ιδίως τους δύο ηγέτες-  να λάβουν υπ’ όψιν το απογοητευτικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά, να προβληματιστούν βαθιά για τα αποτελέσματα και για τον πιθανό δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους.

«Όσον αφορά στα Ηνωμένα Έθνη, ο ρόλος του Οργανισμού στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως παράγοντα διευκόλυνσης της διαδικασίας, παραμένει στη διάθεση των μερών» προσθέτει ο ίδιος.
 
Στα συμπεράσματα της έκθεσης, ο κ. Γκουτέρες χαρακτηρίζει «κρίσιμες για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες στην Κύπρο» τις εταιρικές σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών με τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες. 

Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους εταίρους αυτούς και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προσέφερε βοήθεια σε ορισμένους τομείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Μεταξύ άλλων, μέσω συνεισφορών προς την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για την εργασία στα δύο νέα σημεία διέλευσης και την Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, καθώς και την κρίσιμα σημαντική διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών του υπηρεσιών.
 
Για το θέμα των αγνοουμένων, η έκθεση αναφέρει ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου 2017 είχαν ανευρεθεί λείψανα 1.229 ατόμων και στις δύο πλευρές, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και παραδοθεί στις οικογένειές τους λείψανα 764 ατόμων, σε σύνολο 2.001. 

Τα 14 άτομα αφορούν το διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Ειδική μνεία γίνεται στο άνοιγμα των αρχείων του ΟΗΕ στην Επιτροπή Αγνοουμένων.
 
Από τις 24 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, μέλη του προσωπικού της μονάδας αρχειοθέτησης της Επιτροπής Αγνοουμένων και το τρίτο μέλος εξέτασαν τα έγγραφα της UNFICYP από το 1963 έως το 1964 και το 1974, τα οποία βρίσκονται στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με στόχο τον εντοπισμό πληροφοριών. 

Η συνεχιζόμενη ανασκόπηση των αρχείων της UNFICYP στη Λευκωσία είχε επίσης ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή πολλών σχετικών εγγράφων με τα μέλη της Επιτροπής. Ο γ.γ. του ΟΗΕ στην έκθεση εκφράζει ανησυχία για τη μείωση του αριθμού των θρησκευτικών υπηρεσιών, που εγκρίθηκαν «στον Βορρά» σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015-2016, καθώς και για άλλους περιορισμούς που παρεμπόδισαν τη λατρεία των Ελληνοκυπρίων.

«Πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελευθερία της λατρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στην πρόσβαση σε θρησκευτικούς τόπους» τονίζει και προσθέτει ότι «οι λειτουργίες επιτρέπονται μόνο μία φορά ετησίως σε ορισμένες εκκλησίες στον Βορρά και υπάρχουν δύσκολες διαδικασίες για τη μεταφορά θρησκευτικών εικόνων από τα νότια προς τα βόρεια για να χρησιμοποιηθούν κατά τις θρησκευτικές λειτουργίες. Μερικοί περιορισμοί στη θρησκευτική λατρεία σε τζαμιά του Νότου παραμένουν σε ισχύ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης