Περίπου 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Μολονότι δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των νεκρών, πολλές πηγές αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τις πρόσφατες ταραχές», σημειώνεται στην έκθεση του Φόρεϊν Όφις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για «τις διαδεδομένες αναφορές περί άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια κι εκτελέσεις χωρίς δίκη, παράνομες συλλήψεις και φυλακίσεις, άρνηση παροχής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στην έκθεση, που καλύπτει την περίοδο μετά την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Καντάφι, σημειώνεται ότι υπήρξαν «αξιόπιστες» αναφορές για «βιαιότητες» που έκαναν λόγο για θανάτους «αθώων πολιτών» από αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του καθεστώτος «σε πόλεις της Λιβύης όπου γίνονταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης