Έκθεση OHE: Η Λιβύη αδυνατεί να ελέγξει το λαθρεμπόριο όπλων και πετρελαίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, 07:51
Έκθεση OHE: Η Λιβύη αδυνατεί να ελέγξει το λαθρεμπόριο όπλων και πετρελαίου
Οι αρχές της Λιβύης δεν είναι σε θέση να σταματήσουν το παράνομο εμπόριο πετρελαίου ή τη διακίνηση όπλων και χρειάζονται μια διεθνή ναυτιλιακή δύναμη για να τις βοηθήσει, αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

«Η ικανότητα της Λιβύης να εμποδίζει την μεταφορά όπλων είναι σχεδόν ανύπαρκτη και δεν υπάρχει άδεια για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην ανοικτή θάλασσα ή στον αέρα, όπως υπήρχε κατά τη διάρκεια του 2011» αναφέρει η έκθεση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των 15 κρατών-μελών επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη το 2011 για να σταματήσει την παράδοση οπλισμού στην κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι, στη διάρκεια της προσπάθειας του τότε καθεστώτος να καταστείλει τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εντολή για το εμπάργκο, η κυβέρνηση της Λιβύης μπορεί να εισάγει πυρομαχικά και οπλισμό μόνο κατόπιν έγκρισης της επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επιτροπή κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να σχηματίσει μια διεθνή ναυτιλιακή δύναμη «για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Λιβύης να εξασφαλίσει τα χωρικά της ύδατα και να εμποδίσει την είσοδο και την έξοδο από τη Λιβύη όπλων ... καθώς επίσης την παράνομη εξαγωγή αργού πετρελαίου και των παραγώγων του όπως και άλλων φυσικών πόρων».

Η λιβυκή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δεν σχολίασε την έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, 07:59