Έκθεση-σοκ στη Ρουμανία: Περισσότερα από 46.000 παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο ετησίως

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 13:18
Έκθεση-σοκ στη Ρουμανία: Περισσότερα από 46.000 παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο ετησίως

Περισσότερα από 46.000 παιδιά στη Ρουμανία εγκαταλείπουν το σχολείο ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση για τα «Δικαιώματα του Παιδιού». Η έκθεση αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Δικαιώματα του παιδιού τώρα» με στόχο την ανάδειξη της παγκόσμιας προόδου που έχει επιτευχθεί σ' αυτό το θέμα, 30 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η έκθεση για τη Ρουμανία προετοιμάστηκε από τις οργανώσεις-μέλη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας: το Ίδρυμα Terre des hommes της Ελβετίας, το Save the Children Romania, το SOS Children's Villages Romania και το World Vision Romania.

Από την έκθεση προκύπτει ότι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου αφορά περισσότερα από 46.000 παιδιά ετησίως. Επίσης, το 61% των εφήβων ηλικίας 15 ετών αποκτά βασικές γνώσεις ανάγνωσης και κατανόησης ενός κειμένου, καθώς και μαθηματικών, γεγονός που τοποθετεί τη Ρουμανία στην τρίτη χειρότερη θέση στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό των παιδιών που θα έπρεπε να φοιτά σε σχολείο, όμως, είναι εκτός αυτής της διαδικασίας και ανέρχεται σε 6% στο σύνολο του πληθυσμού.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει, επίσης, ότι δεν διαθέτουν όλα τα σχολεία ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά. Το 30% του συνόλου των σχολείων στη Ρουμανία και το 62% των σχολείων στην ύπαιθρο διαθέτουν αποθήκες για τουαλέτες, ενώ σε 3.892 σχολεία δεν υπάρχουν τα αναγκαία συστήματα πυρασφάλειας. Τουλάχιστον 170 σχολεία στεγάζονται σε κτήρια υψηλού σεισμικού κινδύνου, ενώ παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πέφτουν θύματα βίας (σωματικής είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο και διαδικτυακής).

Σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία, η έρευνα υπογραμμίζει ότι το 61% των παιδιών δήλωσε ότι έχει υποστεί, τουλάχιστον μία φορά, σωματική βία για να πειθαρχήσει. Όσον αφορά στη βία στα σχολεία, προκύπτει ότι ένα στα τρία παιδιά δέχθηκε επίθεση από άλλο παιδί και ένα στα έξι ισχυρίστηκε ότι έχει χτυπηθεί από συμμαθητή του. Το 2017, σχεδόν το 1/3 των παιδιών της Ρουμανίας ζούσε κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, προστίθεται στην ίδια έκθεση.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 14:13