Το BBC πρόβαλε πως «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως “κάποιο κράτος” ήταν πολύ πιθανόν υπεύθυνο για τις επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στις 12 Μαΐου, εναντίον τεσσάρων πλοίων στα  ανοικτά των ακτών του».

Επρόκειτο για «εξαιρετικά πολύπλοκη  και συντονισμένη επιχείρηση», όπως αναφέρεται ακριβώς, στην έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ΗΑΕ δεν ανακοίνωσαν ποιος πιστεύουν ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, οι οποίες στόχευαν σκάφη από τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία.

Οι ΗΠΑ όμως, έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις. Κάτι που η Τεχεράνη αρνείται και έχει ζητήσει έρευνα γι’ αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις είχαν γίνει στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ, ανατολικά, στην Fujairah, λίγο έξω από το στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ. Και τότε τα Εμιράτα είχαν υποστηρίξει πως επρόκειτο για «επιθετικό σαμποτάζ».

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασαν τα ΗΑΕ, η σε κλειστή σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, «οι επιθέσεις έδειξαν υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας».

«Οι επιθέσεις απαιτούσαν την εξειδικευμένη πλοήγηση ταχύπλοων σκαφών, τα οποία μπόρεσαν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ», αναφέρουν τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης.

Δύτες χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στα πλοία χρησιμοποιώντας εκρηκτικά χαμηλής  έντασης ώστε να προκαλέσουν βλάβη, αλλά να μην προκαλέσουν μεγάλη έκρηξη, αναφέρει η έκθεση.

Το «σαμποτάζ» σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την αποστολή αμερικανικών πολεμικών πλοίων και βομβαρδιστικών στην περιοχή, σε απάντηση σε εκείνο   που όπως υποστηρίχθηκε από την Ουάσινγκτον, ήταν «το απροσδιόριστο σχέδιο του Ιράν να επιτεθεί στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει τηρήσει σκληρή γραμμή προς το Ιράν, κατηγορώντας το ότι είναι αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη, το Ιράν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για επιθετική συμπεριφορά.

*Πληροφορίες από το BBC

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης