Ερευνητές από γερμανικό πανεπιστήμιο έχουν υποστηρίξει ότι οι χώρες έχουν επισημάνει κατά μέσο όρο περίπου το 6% των λοιμώξεων από κορωνοϊό. Ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων ατόμων παγκοσμίως μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο συνολικός αριθμός λοιμώξεων από κορωνοϊό είναι πιθανόν να είναι δραστικά υψηλότερος από τα αριθμητικά στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί επίσημα από τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Christian Bommer και ο Sebastian Vollmer από το πανεπιστήμιο του Göttingen στην κεντρική Γερμανία ανέφεραν στοιχεία από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases monthly.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εκτιμήσεις της θνησιμότητας από κορωνοϊό και τον χρόνο από τη μόλυνση μέχρι τον θάνατο για να αξιολογήσουν την ποιότητα των επίσημων αρχείων.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι χώρες έχουν ανακαλύψει μόνο κατά μέσο όρο περίπου το 6% όλων των λοιμώξεων από κορωνοϊό. Υποστήριξαν ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό μπορεί να έχει ήδη φτάσει σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ασκούν με εξαιρετική προσοχή την ερμηνεία αριθμών υποθέσεων για σκοπούς προγραμματισμού» δήλωσε ο Vollmer, καθηγητής Οικονομικών και Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο.

«Τέτοιες ακραίες διαφορές στο μέγεθος και την ποιότητα των δοκιμών που διεξάγονται σε διαφορετικές χώρες σημαίνουν ότι τα επίσημα αρχεία είναι σε μεγάλο βαθμό μη ενημερωτικά και δεν παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες» προειδοποίησε.

«Δεκάδες εκατομμύρια»

Οι Bommer και Vollmer εκτιμούν ότι στις 31 Μαρτίου 2020, η Γερμανία πιθανότατα είχε 460.000 μολύνσεις. Με βάση την ίδια μέθοδο, υπολογίζουν ότι οι ΗΠΑ είχαν πιθανώς περισσότερα από 10 εκατομμύρια, η Ισπανία περισσότερα από πέντε εκατομμύρια, η Ιταλία περίπου τρία εκατομμύρια και το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου δύο εκατομμύρια λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Την ίδια ημέρα, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανέφερε περίπου 900.000 διαγνωσμένες και επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παγκοσμίως.

Πηγή: dw.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης