Εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη θα μεταφερθούν στη Ρουάντα μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο των εντεινόμενων προσπαθειών να απομακρυνθούν οι μετανάστες από την εμπόλεμη χώρα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ.

Ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος για την κεντρική Μεσόγειο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι 500 μετανάστες θα μεταφερθούν στη Ρουάντα έπειτα από συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη με το μικρό κράτος της ανατολικής Αφρικής και την Αφρικανική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμφωνία με τη Ρουάντα αναφέρει ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 500, αν ικανοποιηθούν με τον τρόπο που λειτουργεί» η διαδικασία, επεσήμανε ο Κοσετέλ στο Thomson Reuters Foundation λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Λιβύη έχει γίνει βασική χώρα από την οποία διέρχονται οι Αφρικανοί που επιθυμούν να γλυτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο και να φτάσουν στην Ευρώπη, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Σύμφωνα με την UNHCR, στα κέντρα κράτησης της Λιβύης –κάποια από τα οποία βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, όμως πολλά τα διαχειρίζονται πολιτοφυλακές– κρατούνται αυτήν τη στιγμή περίπου 4.700 άνθρωποι από χώρες όπως η Ερυθραία, η Σομαλία, η Αιθιοπία και το Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αεροπορική επιδρομή τον Ιούλιο από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων μεταναστών σε κέντρο κράτησης κοντά στην Τρίπολη.

Βάσει της συμφωνίας με τη Ρουάντα οι μετανάστες θα μεταφέρονται στη χώρα με αεροπλάνα, σε ομάδες των 50, και θα παραμένουν σε ένα προσωρινό κέντρο στα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιγκάλι, επεσήμαναν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Η απομάκρυνση από τη Λιβύη θα γίνεται εθελοντικά και προτεραιότητα θα δοθεί στους πιο ευάλωτους μετανάστες, όπως είναι τα ασυνόδευτα παιδιά και νέοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι.

Ο Κοσετέλ εξήγησε ότι όσοι φύγουν από τη Λιβύη στη Ρουάντα θα μπορούν να μεταφέρονται στη συνέχεια σε τρίτη χώρα, ή στη χώρα όπου έχουν ήδη λάβει άσυλο ή στις πατρίδες τους, αν είναι ασφαλές. Κάποιοι θα μπορέσουν να παραμείνουν στη Ρουάντα, πρόσθεσε.

Η Ρουάντα, μια χώρα με 12 εκατομμύρια κατοίκους που θεωρείται η πιο πυκνοκατοικημένη της Αφρικής, ήδη φιλοξενεί περίπου 150.000 πρόσφυγες από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι.

Η Ρουάντα είναι η δεύτερη αφρικανική χώρα που προσφέρει προσωρινό καταφύγιο σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη. Η UNHCR έχει απομακρύνει περίπου 2.900 μετανάστες από τη Λιβύη προς τον Νίγηρα από το 2017 στο πλαίσιο μιας αντίστοιχης συμφωνίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης