Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες στη Βόρεια Καρολίνα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 21:48
Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες στη Βόρεια Καρολίνα
Oι πλημμύρες που σάρωσαν τη Βόρεια Καρολίνα ως επακόλουθο του κυκλώνα Μάθιου, μετατρέποντας δρόμους σε ποτάμια, είχαν αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να παραμένουν εγκλωβισμένοι τη Δευτέρα στα σπίτια τους και σε στέγες. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι προειδοποιούν για απειλητικές συνθήκες εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών για πολλές ημέρες, μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μάθιου από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ο Μάθιου, η ισχυρότερη ατλαντική καταιγίδα από το 2007, υποβαθμίστηκε σε μετατροπικό κυκλώνα την Κυριακή αφού σάρωσε την Καραϊβική και προκάλεσε τον θάνατο 1.000 περίπου ανθρώπων στην Αϊτή.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 21 και σχεδόν τα μισά θύματα καταγράφθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα.

Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά, σήμερα ο ουρανός είναι καθαρός ωστόσο σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να προκύπτουν εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών.

«Ο κυκλώνας Μάθιου έχει πλέον απομακρυνθεί, στον ωκεανό, αλλά (τα προβλήματα που προκάλεσε) παραμένουν εδώ στη Βόρεια Καρολίνα» δήλωσε ο κυβερνήτης Πατ Μακρόρι σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Πολιτεία, μεταξύ αυτών ένας άνθρωπος που σκοτώθηκαν όταν το όχημά του παρασύρθηκε από χείμαρρους λάσπης στην κομητεία Τζόνστον την Κυριακή, είπε ο Μακρόρι.

Με την άνοδο της στάθμης των ποταμών, ο κυβερνήτης προειδοποίησε ότι αναμένει να αυξηθεί και ο αριθμός των νεκρών.

Περίπου 1.500 κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και σε στέγες στο Λάμπερτον έπειτα από μια απρόσμενη άνοδο των υδάτων σήμερα το πρωί, επισήμανε ο κυβερνήτης.

Οι Αρχές πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης προσεγγίζοντας τους πλημμυροπαθείς με ελικόπτερα ή βάρκες. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους τη νύχτα πριν από την υπερχείλιση των ποταμών, ενώ τα νερά συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, σημείωσε ο Μακρόρι.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 21:48